Per Larsen: Hjemtagelse af akutbiler bliver for dyrt

Regionsrådsmedlem Per Larsen (K) mener, at det er en dårlig idé, at Region Nordjylland selv vil stå for driften af akutbiler.

Det bliver både dyrere og er forbundet med stor usikkerhed, når Region Nordjylland selv skal stå for driften af de to akutlægebiler, fem paramedicinerbiler og to akutbiler i Nordjylland fra begyndelsen af 2020. Det mener regionsrådsmedlem fra De Konservative Per Larsen.

- Her skal vi ud på noget ubetrådt land med en masse usikkerheder samtidig med, at vi har nogle omkostninger, som vi ikke skulle afholde, hvis det var sådan, at Falck skulle fortsætte, siger Per Larsen.

Udover De Konservative var også Dansk Folkeparti og Venstre imod beslutningen om hjemtagelsen af driften.

Per Larsen: Dyrere løsning end Falck

Falck har varetaget opgaven indtil nu, men det samarbejde stopper altså ved årsskiftet 2019/2020. Opgaven har netop været i udbud, hvor blandt andre Falck igen bød ind på driften. Men kontrolberegninger viser, at regionen selv kan matche prisen på de indkomne tilbud. Derfor har et flertal i Regionsråd annulleret udbuddet.

Her mener Per Larsen dog, at man har glemt at se på blandt andet etablerings- og personaleomkostninger ved opstarten.

- Der skal faktisk ansættes nogen, som skal være ansat i hele 2019, for at få det her op at køre. Den lønomkostning er ikke taget med. Så er der også anlæg af garager til et par millioner, som heller ikke er taget med. Så der er simpelthen nogle omkostninger, som vi kommer til at afholde, men som vi ville have sparet, hvis vi havde valgt Falck, lyder det fra Per Larsen.

Regionsrådsformand Ulla Astman (S) er dog uenig, og hun mener ikke, at der er store omkostninger forbundet med etableringen.

- Det er ikke en dyrere løsning. Driftsopgaverne matcher de tilbud, vi har fået. Og ja, der er nogle garageetableringer, men det kan nogle steder meget nemt etableres på vores sygehuse, og andre steder skal der måske rykkes rundt på et par mursten, siger Ulla Astman.

Per Larsen mener dog, at beslutningen om at hjemtage driften kommer til at koste flere millioner end billigste tilbud. Det mener Ulla Astman dog ikke er korrekt, når man udligner det henover kontraktperioden.

Frygt for tab af erfaring

Udover at prisen bliver dyrere, mener Per Larsen samtidig, at man giver kald på dyrebar erfaring, når man selv vil stå med opgaven i fremtiden.

- Det er jo helt nyt for os. Vi skal overtage nogle personaler og bygge en organisation op og have købt biler ind. Der er så mange ting, som kan skabe usikkerhed.

Men heller ikke her er Ulla Astman enig i kritikken, og hun mener, at Region Nordjylland har masser erfaring af trække på ved etableringen af det nye center for de tre typer af akutbiler.

- Medarbejderne – herunder især paramedicinerne - vil overgå til regionen efter loven om virksomhedsoverdragelse, så ekspertisen følger jo med. Og så er det et område, hvor vi selv har ligget rigtig meget i front - i et tæt samarbejde med Falck, så vi har altså også meget viden selv, lyder det fra regionsrådsformanden.

Den regionale drift af enhederne vil forventeligt være fra 2020. Falck vil fortsat varetage ambulanceberedskabet og den liggende sygetransport.


Seneste nyt

fra Nordjylland