Hjertepatienter venter for længe

Hjerteforeningen kritiserer regionerne for langsommelighed. Foto: TV2/Nord

Nye tal viser, at løfterne i hjertepakkerne halter bagefter. Hjerteforeningen kræver handling fra regionerne.      

Omkring hver tredje hjertepatient med hjertekramper i Region Sjælland og Region Syd har ventet længere på behandling, end de blev lovet med hjertepakkerne i 2010.
I Nordjylland er ventetiden for skanning oppe på 12 uger.

Det viser Hjerteforeningens analyse af en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen fra fjerde kvartal af 2011.

I store dele af landet må hjertepatienter vente længere end de 25 hverdage, der er målet i hjertepakkerne, på at blive udredt og behandlet for hjertekrampe med ballonudvidelse.

For eksempel har 59 patienter af i alt 167 hjertepatienter i Region Syd ventet mere end 25 dage fra henvisning til behandling af hjertekramper i forbindelse med forkalkning af kranspulsåren.

Oveni kommer så ventetiden fra, at den praktiserende læge henviser til et sygehus, til hjertepatienten rent faktisk bliver undersøgt.

- Indførelse af hjertepakkerne er på papiret et stort fremskridt for de hjertepatienter, der er omfattet af pakkerne.

Derfor er det ekstra frustrerende, at de fastsatte ventetider ikke overholdes, siger Inge Vestbo, administrerende direktør i Hjerteforeningen.

- De pågældende hjertepatienter har levet i uvished i alt for lang tid. Det giver anledning til utryghed og frustration og kan i værste fald koste liv, siger hun.

Også ventetider på hjerteskanninger for at få stillet en diagnose, er generelt for lange. På regionshospitalet i Herning er ventetiden for eksempel oppe på 111 uger, og i Region Nordjylland er ventetiden generelt 12 uger.

- Det er helt uacceptabelt, at nogle hjertepatienter kan komme til at vente i mere end to år for at få stillet en diagnose, siger Inge Vestbo.

Hjerteforeningen opfordrer derfor Danske Regioner til at udvide tidsrummet for, hvornår der laves forundersøgelser uden for normal arbejdstid af personale på overarbejde.

- Selvom det vil koste noget, er det peanuts i forhold til, hvad det koster at folk får en blodprop, mens de venter, siger Inge Vestbo.

Flere nyheder fra TV2 Nord