Hjertestarterdag: Børn og voksne lærer at redde liv

Tirsdag var der hjertestarterdag med arrangementer mange steder i Nordjylland.

Hjertestarter, hjertemassage og vigtigheden af at kunne ringe 1-1-2. Det var nogle af de ting, hjemmeværnet, sygeplejersker og andre frivillige lærte børn og voksne ved en række arrangementer i Nordjylland i anledning af den europæiske hjertestarterdag.

Det skete blandt andet i Aalborg Zoo, hvor efterårsferieramte familer kunne kigge indenfor i teltet hos Dansk Råd for Genoplivning. Her lærte de yngste, at man skal ringe 1-1-2, hvis der er nogen, der falder om, mens de større børn og deres forældre lærte mere om, hvordan man giver hjertemassage og betjener en hjertestarter.

- Det er vigtigt, at man kan få borgerne til at træde til og gøre noget, når nogen falder om med hjertestop. De første minutter er vigtige for at sikre overlevelse bedst muligt, siger Majken Frederiksen, som er anestæsisygeplejerske og Dansk Sygeplejeråds repræsentant i Dansk Råd for Genoplivning.

Og man behøver altså ikke at være særligt gammel, før man kan gøre en forskel, hvis nogen får hjertestop.
- Alle kan gøre en forskel ved at træde til, og alle kan hjælpe sine nærmeste. Helt små børn, ned i 3-4 års alderen, kan lære at ringe 1-1-2, hvis der er en voksen, der er faldet om. De kan selvfølgelig ikke selvstændigt give hjertemassage, men de kan sikre, at der kommer hjælp til den, der behøver det, siger Majken Frederiksen.

Også Fårup Sommerland, og shoppingcentrene Friis og Kennedy Arkaden og Aalborg samt Metropol i Hjørring dannede ramme om hjertestarterarrangementer. Alle steder var det muligt selv at prøve kræfter med en hjertestarter og at træne hjerte-lungeredning på dukker.

Den europæiske hjertestarterdag er en årligt tilbagevendende begivenhed, og man kan næsten ikke oplyse nok om, hvor vigtigt det er, at ma lærer at give hurtig og rigtig hjælp ved hjertestop.

- Det er vigtigt, at man kan få borgerne til at træde til og gøre noget, når nogen falder om med hjertestop. De første minutter er vigtige for at sikre overlevelse bedst muligt. Hvis man for eksempel kan hente en hjertes

I år er det sjette gang, at Hjertestarterdagen afholdes i Danmark. Hvert år dør flere end 3.400 personer af hjertestop uden for hospital, og målet med Hjertestarterdagen er at lære flere danskere, hvordan de kan hjælpe i forbindelse med hjertestop

tarter og bruge den, så kan man være heldig at sikre overlevelsen meget bedre, siger Majken Frederiksen.


Seneste nyt

fra Nordjylland