Hjørring har nordjysk rekord i nabohjælp

12 procent af alle husstande i Hjørring Kommune er i dag tilmeldt Nabohjælp. Det er næsten en fordobling i forhold til 2016.

I Hjørring bliver der kortere og kortere mellem de røde nabohjælpsklistermærker. Her har 3957 husstande nemlig tilmeldt sig Det Kriminalpræventive Råd og TrygFondens ordning Nabohjælp, og det svarer til 12 procent af alle husstande i kommunen.

Dermed indtager Hjørring Kommune førstepladsen på listen over kommuner med den højeste andel af officielle nabohjælpere i Nordjylland. Samtidig er der sket en markant stigning siden 2016, hvor kun 7 procent af husstandene var tilmeldt. 

Samme tendens gør sig gældende for kommunerne Frederikshavn, Brønderslev og Jammerbugt, som lægger sig lige i hælene af Hjørring med en andel på 11 procent.

Indbrudsbølge fik politiet på mærkerne

Stigningen skyldes ifølge Nordjyllands Politi et målrettet samarbejde mellem kommunerne og det lokale politi. Her har man i nogle år arbejdet på at gøre borgerne bevidste om, hvad de selv kan gøre for at forebygge indbrud, siger vicepolitiinspektør Søren Pejtersen.

Nabohjælp i Nordjylland:

Hjørring: 12 procent  
Frederikshavn: 11 procent   
Brønderslev: 11 procent  
Jammerbugt: 11 procent
Aalborg: 9 procent
Rebild: 8 procent
Vesthimmerland: 8 procent  
Thisted: 7 procent
Mariagerfjord: 6 procent  
Morsø: 5 procent

- Hjørring blev ramt af en indbrudsbølge i 2015, og der var slet ingen tvivl om, at vi skulle gøre noget. Vi vidste, at vi ikke kunne klare udfordringerne alene, og at vi var nødt til at inddrage civilsamfundet. Derfor blev vi enige med kommunen om at gøre noget i fællesskab, og vi valgte at starte i Hjørring, hvor der var mange villaindbrud, siger Søren Pejtersen.

- Vi har været godt rundt i kommunen og afholdt en del borgermøder om indbrudsforebyggelse og Nabohjælp, så borgerne i Hjørring er blevet gjort opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at forebygge, fortsætter Søren Pejtersen og tilføjer, at politiets mål er at nå 4300 tilmeldte nabohjælpere i år.

Et endevendt hus gjorde Per til nabohjælper 

En af de borgere, som har taget Nabohjælp til sig, er Per Højen fra Hjørring. Det var et indbrud hos den nære familie, som fik ham i gang: 

quote Da vi ankom til huset en lørdag morgen, stod fordør og bagdør åben. Malerier og sølvtøj var båret hen til døren, så det hurtigt kunne blive fragtet væk. Det var en meget ubehagelig oplevelse.

Per Højen, Hjørring

- Mine svigerforældre var bortrejst og vi skulle passe hus og husdyr. Da vi ankom til huset en lørdag morgen, stod fordør og bagdør åben. Malerier og sølvtøj var båret hen til døren, så det hurtigt kunne blive fragtet væk, fortæller Per Højen.

- Det var en meget ubehagelig oplevelse, og den var helt klart medvirkende til, at vi begyndte at snakke om Nabohjælp med vores naboer og genboer. Jeg kontaktede det lokale politi, som var hurtige på aftrækkeren og inviterede os til et møde om indbrudssikring og Nabohjælp. Herefter delte jeg materialer om Nabohjælp rundt i nabolaget, og alle 12-14 huse i vores ende af vejen er nu tilmeldt. Vi fortæller hinanden, når vi tager på ferie, og hvis vi ser noget mistænkeligt i området. Efter vi tilmeldte os Nabohjælp, har vi også holdt en sommerfest sammen for første gang nogensinde, så det har også gjort noget godt for naboskabet, siger Per Højen.

Naboer er ambassadører

Det er netop nabohjælpere som Per Højen, der får budskabet om Nabohjælp til at brede sig, fortæller kommunikationskonsulent i Nabohjælp, Sarah Risbøl Jacobsen:  

- Det er en rigtig godt gået, at antallet af nabohjælpere er steget så markant i Hjørring. Politiets og kommunens indsats betyder rigtig meget, men det, der virkelig får ordningen til at brede sig og fungere, er, når naboer opfordrer hinanden til at være med. Vi kan se på vores undersøgelser, at de fleste tilmelder sig, fordi de er blevet opfordret til det eller har hørt om Nabohjælp fra en nabo. Derfor er ildsjæle som Per uvurderlige for arbejdet med at få naboer til at stå sammen om at forebygge indbrud i deres område. Og vi ved, at det virker. Aktiv Nabohjælp forhindrer hvert femte indbrud, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Læs mere om Nabohjælp her.  


Seneste nyt

fra Nordjylland