Hjørring klar til DM i gadefodbold for socialt udsatte

1100 hjemløse kommer til Hjørring for at spille DM i gadefodbold. Åbningen står borgmesteren og den tidligere kulturminister for.

P-pladsen ved Vendsyssel Teater i Dronningensgade i Hjørring bliver i weekenden omdannet til en fodboldarena. Asfalt er nemlig i høj kurs, når man spiller gadefodbold i OMBOLD, som for 13. gang arrangerer de åbne danske mesterskaber.

Godt 100 kampe skal afvikles, før de nye danske mestre kan kåres.

Til trods for, at hjemløshed i Danmark hovedsagligt er et storbyfænomen, har OMBOLD siden starten i 2003 arrangeret åbne stævner og mesterskaber i byer over det meste af landet. Men det er første gang det sker nordenfjords.

Arrangørerne forventer godt 200 spillere og 20-25 hold fra hele landet, selv om det altid er en vis usikkerhed frem til stævnets start.

- Vi har cirka 1100 aktive spillere igennem et år, og selv om lysten til at deltage ved mesterskaber er stor, kan der komme ting i vejen, som betyder sidste-øjebliks afbud. For den enkelte er det dagsformen, mens det for holdenes væresteder, herberger eller misbrugsinstitutioner også kan handle om personale-ressourcer og transportudgifter, som ikke altid hænger sammen, siger Martin Svend Pedersen, der er sekretariatsleder i OMBOLD.

Åbenhed om tabuer

OMBOLDs ønske om at spille på en central plads i byen knytter sig til, at hjemløshed og udsathed meget let bliver et tabu, hvis man gemmer det væk bag institutions-hegn eller lukkede miljøer.

For OMBOLD handler det både om, at spillerne kan møde hinanden i kampe, og at alle andre, som ikke tilhører udsatte-gruppen, har en legitim ret til at være tilskuere - til en masse underholdende og seværdig fodbold.

På borgmesterkontoret ser Arne Boelt frem til at kunne byde både spillere og tilskuere velkommen.

- Selv om antallet af hjemløse i Hjørring er omkring 20 personer ud af landets godt 6000, så er der også andre med sociale udfordringer i kommunen, som måske kunne blive inspireret af OMBOLDs fodboldfællesskab - og måske selv få lyst til at blive aktive. Desuden vil mange andre hjørringensere helt sikkert få en livsbekræftende oplevelse og en go' gang fodbold, siger han.

Arne Boelt bliver ikke alene om velkomsttalen, for tidligere kulturminister Marianne Jelved, valgt for de Radikale, ville ikke løbe fra sit løfte om at være med ved DM. Arne Boelt og Marianne Jelved åbner sammen stævnet fredag d. 28. august kl. 12.00.


Seneste nyt

fra Nordjylland