Hjørring Kommune løser 200 boligsager

I Hjørring har kommunen lagt en ny strategi om, at de ulovlige boligforhold skal løses. Kommunens indsats har betydet, at 200 boligsager er blevet løst.

Arkitekt Peter Mathiasen har det seneste år haft travlt. Hans job er at opsøge boligejere og udlejere, der har ulovlige forhold. Et af de steder, hvor indsatsen har slået igennem er i forhold til kælderlejligheder, der ikke er godkendt til beboelse.

Ved hjælp af dialog har Peter Mathiasen fået en række boligejere til at stoppe med at udleje kælderen, og lejerne er blevet hjulpet over i en anden lejlighed.

- Formålet er at få fjernet alle de ikke-registrerede, altså ulovlige boliger, som vi har i kommunen, siger Peter Mathiasen.

Det er ikke magt og påbud, der er vejen frem. Det er simpel dialog, som kommunen har haft succes med.

- Det er lidt sjovt, for mange udlejere de ved jo godt, at de har et forhold, som ikke er godkendt af kommunen, så det kommer ikke bag på dem, at jeg kontakter dem. Og jeg har ikke mødt nogen endnu, som ikke ville indgå i dialogen, siger Peter Mathiasen.

Hjørring Kommune har fundet mere end 200 ulovlige sager, som er blevet løst. Nogle forhold er blevet lovliggjort igennem små ændringer, imens andre forhold er blevet lukket ned.

En af de boligejere, der er gået ind i dialogen med kommunen, er Keld Nyeng. Hans kælder har været udlejet, selv om det ikke er godkendt til beboelse.

- Da Peter kom, så følte lige godt, at det var lidt trælst. Men lige godt, så okay, han talte jo ordentligt til mig, og han kommer ud, og forklarer det på en ordentligt måde. Og det var ikke noget med, at vedkommende der boede her, skulle smides ud fra den ene dag til den anden, nej der var respit på op til et halvt år, og det blev overholdt, så jeg synes det er en meget fin måde, man har behandlet det på af kommunen, siger Keld Nyeng.

Hjørring Kommune har allerede fundet 50 nye sager, som Peter Mathiasen også tager hul. Disse handler om ulovlige boliger i erhvervsområder.

- Vi vil jo gerne løse det her på den bedre måde. Og dialog og tillid kommer man rigtig langt med, siger Peter Mathiasen.


Seneste nyt

fra Nordjylland