Hjørring mangler rent vand

 Hjørring mangler rent vand

Mangel på rent drikkevand får nu vandforsyningen i Hjørring til at tænke alternativt. Men tankerne møder modstand fra kritikere, som frygter at miljøet bliver taber.

Vandforsyningen i Hjørring vil gerne have lov til at rense grundvandet med aktivt kul, så man fjerner rester af sprøjtegifte i drikkevandet.

- Vi kan ikke finde grundvand i den renhed og de mængder, som vi har behov for. Derfor ansøger vi nu om at få lov til at rense vandet med aktivt kul, siger bestyrelsesformanden for Hjørring Vandselskab A/S, Kim L. Bach.

Manglen på rent drikkevand har længe været et problem i Hjørring. Derfor har kommunen tidligere søgt Nordjyllands Amt om lov til at rense drikkevandet med aktivt kul, men hver gang har kommunen fået afslag. Nu er det kommunen selv, som skal give lov. Men internt møder forslaget modstand - fra blandt andre SF's medlem af Plan- & Miljøudvalget, Jørgen M. Bing. Han frygter, at det bliver et påskud for slet ikke at værne om grundvandet, når det bare kan renses.

- Det er første skridt ud på en glidebane. Så kan man sige, at vi redder drikkevandet, og så kan vi ellers fortsætte, som vi har gjort i mange år - og det går ikke, mener Jørgen M. Bing.

Det er kun få steder i Danmark, man renser drikkevandet med aktivt kul. Kullet tiltrækker de spor af sprøjtegifte, som er i vandet. Hvis filtreringen sker korrekt, er der ingen fare for mennesker - allerhøjst kan det få indflydelse på smagen.

- Det, der får vand til at smage godt, er som regel de salte, der er i. En hvis del af de smagssalte vil også blive bundet til kullet, så måske kommer vandet til at smage en anelse fladere, men så er vi ude i detaljen, forklarer lektor på Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi, Kristian Keiding.


Seneste nyt

fra Nordjylland