Højere fiskekvoter er 300 millioner kroner værd

Stigninger i kvoterne for flere vigtige fiskearter i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat kan give fiskerne store millionindtægter i det kommende år.

Danske fiskere kan i det kommende år hive flere fisk i land i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat. Danmark har i EU fået forhandlet sig frem til kvotestigninger for en række vigtige arter. Der er blandt andet udsigt til fine stigninger i kvoterne for torsk i Nordsøen og Skagerrak. Også kvoten for rødspætte i Skagerrak og jomfruhummer og tunge i Skagerrak og Kattegat får et løft. 

Det giver dansk fiskeri gode muligheder for at øge omsætningen i 2017. Beregninger fra NaturErhvervstyrelsen viser, at værdien af de danske fiskeres landinger potentielt kan stige med cirka 300 mio. kr., hvis priserne i 2017 ligger på samme niveau som 2016, og alle kvoter bliver fuldt udnyttet. 

Det er dog ikke alle kvoter, der normalt udnyttes fuldt ud, og derfor vurderer NaturErhvervstyrelsen, at stigningen i landingsværdierne snarere vil være ca. 200 mio. kr. i 2017 forudsat uændrede priser fra 2016.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi kan sende dansk fiskeri ind i det nye år med markante kvotestigninger, der kan mærkes på bankbogen. Regeringen har arbejdet målrettet på at sikre stigninger i kvoterne for vigtige arter som torsk og rødspætte, og hvis kvoterne bliver udnyttet godt, er der mange millioner at hente for dansk fiskeri, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. 

De vigtige industrikvoter for brisling i Nordsøen og tobis i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat indgår ikke i beregningerne. For disse arter bliver de endelige kvoter for 2017 først fastsat på et senere tidspunkt.  

På Hirtshals havn er der stor tilfredshed med de nye kvoter. Men de mange ekstra fisk i nettene kommer nødvendigvis ikke til at betyde billigere fisk.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland