Højre vognbane er blevet mere populær

En kampagne for at få bilisterne til at holde til højre på motorvejen, har tilsyneladende virket.

I løbet af oktober er hver sjette danske bilist kommet hurtigere frem på udvalgte motorvejsstrækninger i landet, fordi flere holder til højre, når der er plads. Sådan lyder de foreløbige resultater fra Vejdirektoratet, som i oktober satte gang i en større kampagne for netop at få bilisterne til at holde til højre.

På fem udvalgte motorvejsstrækninger landet over, er der opsat skilte, der opfordrer bilisterne til at holde til højre, og samtidig har mange biler kørt med magneter på bagsmækken for at hjælpe med at sprede samme budskab.

I Nordjylland er det på strækningen mellem frakørsel 32 og 33, at bilisterne bliver opfordret til at holde til højre, og her viser de foreløbige resultater, at 20 procent af bilisterne er kommet hurtigere frem, fordi flere bilister holder til højre, når der er plads.
 
- De fleste trafikanter ved godt, at de kunne være bedre til at vise hensyn i trafikken ved blandt andet at trække ind i højre bane, når der er plads til det. Vores skilte og magneter minder dem om, at trafikken glider bedre, når vi viser hensyn, og så kommer vi alle hurtigere frem, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.  
 
Det er ikke sidste gang, at kampagnen kører. Trafikken på motorvejene er eksploderet de seneste år, og derfor er det Vejdirektoratets opgave at sikre, at vejkapaciteten bliver udnyttet bedst muligt, så flere kommer hurtigere frem. 
 
- Vi skal blive ved med at minde trafikanterne om, at trafikkulturen er noget vi er fælles om. De fleste bilister siger til os, at de selv er gode til at holde til højre, og at det er alle de andre, der er dårlige til det. Så vi er nødt til, at få bilisterne til at rette blikket mere kritisk mod sig selv, og det er dét, vi prøver at gøre med Hold til højre-kampagnen, siger Marianne Foldberg Steffensen.
 
Udover skilte og magneter har Vejdirektoratet suppleret kampagnen med en virtuel robotpsykolog, der konfronterede bilisterne med deres kørsel online. Mere end 100.000 personer har i kampagneperioden interageret med kampagnen på de sociale medier.

Stikprøver viser, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister. På en delstrækning på 22 km kan der dagligt være op imod 1800, der bliver fanget bag bilister, der ikke holder til højre.  
 
En Megafonmåling fra 2017 viser, at 89 procent af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken, men kun 40 procent mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.


Seneste nyt

fra Nordjylland