Højskole anmeldte narkosag: Måtte vente seks uger på politiets reaktion

02:38

Video: Christian Aagaard Henriksen

Nordjyllands Politi prioriterer ikke sager, der handler om narkotika. Det frustrerer flere nordjyske uddannelsesinstitutioner, som forsøger at komme problemet med til livs.

Når man trykker 114 på sin telefon, forventer man, at politiet reagerer.

Det gjorde Vrå Højskole i hvert fald, da de den 8. marts anmeldte tre af deres elever for at opbevare euforiserende stoffer på deres værelser. Men forstanderparret på højskolen blev svært skuffet. Nordjyllands Politi tog nemlig ikke deres henvendelse alvorligt, tværtimod.

Det er for dårligt. Det er trist, og det er bekymrende, når man forsøger at skabe et trygt miljø for unge mennesker

Pia Schnoor, forstander på Vrå Højskole

- Det har været en fornemmelse af at gå med en uforløst bombe, som vi ikke rigtig vidste, hvor havnede henne, siger Pia Schnoor, forstander på Vrå Højskole.

Seks uger måtte forstanderparret vente før Nordjyllands Politi reagerede på anmeldelsen. I den tid gik de i uvished om, hvorvidt det var rigtigt, at der florerede euforiserende stoffer på højskolen, og hvorvidt de tre mistænkte elever var skyldige eller ej.

- Det er for dårligt. Det er trist, og det er bekymrende, når man forsøger at skabe et trygt miljø for unge mennesker, siger Pia Schnoor, forstander på Vrå Højskole.

Det hele startede da forstanderparret blev ringet op af en mor, til en pige, som gerne ville gå på skolen. Moderen fortalte forstanderne, at hun havde hørt rygter om, at der var narko på skolen.

Læs også 30-årig mand fængslet i sag om 90 kilo hash

Forstanderparret reagerede straks, og tog fat i flere elever. Ti af eleverne bekræftede rygtet, og oplyste også, hvilke tre personer, det drejede sig om. Herefter kontaktede højskolen politiet, men det nyttede ingenting.

- De unge, som er kommet i tillid til os, har måtte gå med en tro på, at vi ikke vil dem alvorligt. Det har været en stor belastning for hverdagen, siger Pia Schnoor, forstander på Vrå Højskole.

Eleverne oplyste også, hvor narkotikaen formentlig kom fra. Disse informationer blev også videregivet til Nordjyllands Politi, men der er endnu ikke sket noget med det sted, de euforiserende stoffer skulle stamme fra.

Efter halvanden måned i magtesløshed på Vrå Højskole, ransagede Nordjyllands Politi de tre værelser. Der blev fundet euforiserende stoffer i alle tre mistænkte rum, og de tre elever blev bortvist på stedet.

- Vi vil være stoffri, og nu ved vi af erfaring, at vi skal indkalde andre, hvis situationen opstår igen, Søren Ottzen, viceforstander, Vrå Højskole.

Vi vil være stoffri, og nu ved vi af erfaring, at vi skal indkalde andre, hvis situationen opstår igen.

Søren Ottzen, viceforstander på Vrå Højskole

På VUC i Hjørring har de også problemer med euforiserende stoffer på skolen. Ligesom Vrå Højskole har de haft dårlige oplevelser med politiet, og derfor har de taget sagen i egen hånd.

- Det har vi valgt, fordi vi gerne vil forebygge og lave en stoffri skole, og også fordi vi for to år siden lavede en henvendelse til politiet, hvor de sagde til os, at det havde de ikke ressourcer til, så derfor har vi set lidt bort fra politiet, siger Jens Johan Christensen, afdelingsleder på VUC & HF i Hjørring.

I januar i år hyrede VUC et privat vagtfirma. Tre gange om måneden afsøger vagten René Jörgensen og narkohunden Assi de tre VUC skoler i Hjørring for euforiserende stoffer. Det koster skolen omkring 2000 kroner i måneden.

- Jeg så da gerne, at vi ikke var nødt til at have et privat vagtfirma inde, men at politiet faktisk havde ressourcer til at komme ud og lave forebyggende arbejde, siger afdelingslederen på VUC.