Skagens Kunstmuseer skaffer vigtigt maleri: - Højt på vores ønskeliste

Skagens Kunstmuseer erhverver hovedværk af Laurits Tuxen, der har været i private hænder siden 1905.

Skagens Kunstmuseer kan nu tilføje endnu et værk til samlingen over skagensmalernes værker. Maleriet er et hovedværk af skagensmaleren Laurits Tuxen, der levde fra 1853 til 1927.

Det nyerhvervede maleri har titlen "Aftenselskab i atelieret på Strandvejen". Tuxen skabte det i 1905, og kort tid efter færdiggørelsen blev værket solgt til en privat køber, og det har siden da været i den samme families eje.

- Dette er et meget væsentligt værk af Laurits Tuxen, og det passer perfekt ind i vores samling af skagensmalernes værker. Vi har haft kendskab til værket i mange år, og det har stået højt på vores ønskeliste. Jeg er meget glad for, at støtten fra de to private fonde har gjort det muligt at erhverve værket, siger direktør Lisette Vind Ebbesen, Skagens Kunstmuseer.

Det har været muligt for Skagens Kunstmuseer at erhverve værket med støtte fra Augustinus Fonden og Ny Carlsbergfondet.

Maleri med flere kendte skagensmalere

Maleriet er et stort gruppeportræt med deltagerne i et selskab, der som titlen antyder fandt sted i kunstnerens villa på Strandvejen 24 i København. Her boede familien Tuxen fra 1901 til 1909, og det var også her, Laurits Tuxen udførte en stor del af sit arbejde.

De portrætterede personer er medlemmer af Tuxens egen familie samt en række personligheder fra det danske kulturliv, deriblandt flere af Tuxens kolleger fra kunstnerkolonien i Skagen - herunder gælder P.S. Krøyer samt Anna og Michael Ancher.

Laurits Tuxen var en af de tidligste skagensmalere, da han allerede i 1870 kom til den nordjyske fiskerby for første gang.

Værket vil blive vist for publikum på Skagens Museum til januar, hvor det kommer til at indgå i museets samlingsophængning.  

"Aftenselskab i atelieret på Strandvejen" blev skabt af Laurits Tuxen i 1905.
"Aftenselskab i atelieret på Strandvejen" blev skabt af Laurits Tuxen i 1905.
Foto: Skagens Kunstmuseer

Seneste nyt

fra Nordjylland