Travle landmænd: Høster dag og nat for at få høsten i hus

De gode sommervejr giver tavlhed på markerne hos de nordjyske landmænd, der kæmper for at få høsten i hus, inden regnen vender tilbage senere på ugen.

De nordjyske landmænd har travlt for tiden. August måned har været usædvanlig våd, og det har sat høsten på standby stort set hele måneden. Indtil nu, for nu er det gode, varme sommervejr vendt tilbage, og det giver travlheder på markerne og smil på læberne hos landmændene, der endelig kan høste igen.

- Det går faktisk rigtig godt. Det eneste vi ikke har fået, det er blæst, men til gengæld har vi fået høje temperaturer. Det betyder, at vi høster tørt korn nu, siger landmand Palle Joest Andersen fra Hjørring.

Det våde augustvejr har forhindret landmændene i at høste. De kommende dage bliver et kapløb med tiden for at få afgrøderne ind.

Det er første gang i år, at Palle Joest Andersen høster tørt korn, og de få gode sommerdage med varmt og tørt vejr betyder, at landmænd som Palle Joest Andersen må høste i døgndrift for at nå i hus med høsten, inden regnen vender tilbage.

- Jeg har høstet i 40 år, og jeg er altid blevet færdig, og jeg har altid fået min høst i hus. Det gør jeg også i år.

Men hvorvidt Palle Joest Andersen får høsten i hus inden regnen kommer igen senere på ugen, det er endnu usikkert.

- Vi prioriterer nu og tager det korn, der har sværest ved at stå i mere regn. Altså det der ligger ned, og det, der virkelig er overmodent. Det høster vi selvfølgelig først, siger Palle Joest Andersen.

Regnvejr pressser efterårsafgrøder

Hos LandboNord glæder de sig også over det gode vejr og udsigten til at høste tørt korn. Men regnvejret, der lurer lige om hjørnet, presser også landmændene på tiden.

- De fleste af de landmænd, jeg har snakket med, de har altså brug for fem til seks høstdage mere med fuld kapacitet for at de kan få høsten hjem, siger planteavlskonsulent hos LandboNord Pia Mai Thorshauge.

Hvis ikke høsten kommer i hus inden regnvejret melder sin ankomst, kan det få betydning for næste års afgrøder.

- Vi risikerer, at vi bliver presset på tiden. Vi skal ud og så en masse efterårsafgrøder, og det bliver vi presset på, siger hun.

Hos Palle Joest Andersen mangler de stadig at høste 550 hektar, men de skal nok få høsten i hus.

- Det er ikke sikkert, vi når det inden, det regnvejr, de lover midt i ugen, men vi høster så længe vi kan, siger Palle Joest Andersen.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland