Høje gebyrer i Vest-himmerland Kommune

Der er stor forskel på hvad det koster at få behandlet en byggesag i de nordjyske kommuner. Vesthimmerlands Kommune er en af de absolut dyreste.

Sidste år måtte en minkavler betale 350.000 kroner i gebyrer for at få godkendt et par byggeansøgninger. Minkavleren mener, at det er et helt urimeligt højt beløb.

- Det føles lidt som at blive taget røven på. Det er fuldstændig hen i vejret, siger minkavler Per Thyrrestrup fra Aars.

Per Thyrrestrup fik i 2013 behandlet to byggeansøgninger på 19.000 kvadratmeter minkhaller. Det samlede gebyr løb op i 350.000 kroner. Kommunen har ikke noget overblik over, hvor lang tid der er brugt på at behandle byggesagerne, men indrømmer at timelønnen var meget god.

- Der var nok ikke nogen, der havde forstillet sig, at man ville bygge så mange tusinde kvadratmeter minkhal, så derfor har vi kvadratmeterpriser, siger Niels Krebs Hansen (K), der er formand for teknisk udvalg i Vesthimmerlands Kommune.

Andre kommuner har allerede indført et loft, der betyder, at der er et maksimum for hvor stort et gebyr, der kan opkræves i en byggesag. I Mariagerfjord Kommune er byggegebyret imidlertid maksimalt 20.000 kroner, imens det i Hjørring Kommune er 30.000 kroner.

- Det er en kikser, at vi ikke har været opmærksomme på at have et loft, siger udvalgsformanden.

Mandag eftermiddag har Teknik- og miljøudvalget i Vesthimmerland nu indstillet til byrådet, at der fremover bliver et loft på 50.000 i gebyr for en byggesag. Det samme loft skal gælde med tilbagevirkende kraft i 3 år, hvis byrådet godkender det.

- Det gør vi for at sammenligne os med de kommuner, som vi normalt sammenligner os med, siger Niels Krebs Hansen.

Byrådet skal behandle gebyrloftet i slutningen af april. Teknisk udvalg vedtog indstilling med tre ud af fem stemmer.


Seneste nyt

fra Nordjylland