Hold øjnene på trafikken: Politiet jagter uopmærksomme bilister

Alle landets politikredse har i denne uge fokus på uopmærksomme bilister.

”Kør bil, når du kører bil”. Sådan lyder budskabet fra Rådet for Sikker Trafik.

Et budskab, de fleste nok kender til. Det er bare ikke alle, der så husker at køre bil, når de kører bil.

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse, hvor 26.000 trafikanter er blevet observeret. Undersøgelsen viser, at seks procent af alle førere af personbiler og varevogne udfører handlinger, der kan distrahere dem.

De taler for eksempel i håndholdt mobiltelefon, indstiller GPS’en eller spiser, mens de kører bil.

Det kan måske virke harmløst – men uopmærksomhed er ifølge Vejdirektoratet involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken.

quote Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant.

Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt, siger Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Det er især førere af tunge køretøjer såsom lastbiler, der er slemme til at udføre distraherende handlinger. I undersøgelsen var det 15 procent af dem, der var uopmærksomme – altså over dobbelt så mange som førerne af personbiler.

For at gøre flere bilister opmærksomme på faren ved at være uopmærksom sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag til søndag.

- Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter, og derfor er det vigtigt at alle, som bevæger sig rundt i trafikken også holder fokus på trafikken, siger politiassistent Christian Berthelsen.

I Rigspolitiets færdselsstrategi frem mod 2020 er uopmærksomhed et af tre skærpede fokuspunkter.


Seneste nyt

fra Nordjylland