Hollandsk succes i Tranum

Tendensen er, at ressourcestærke og veluddannede familier flytter fra landet og ind til byerne, men hos familien Westra i Tranum er det helt omvendt.

Landmandsparret Petra og Matthijs Westra i Tranum inviterede indenfor til Åbent Landbrug.

Historien om det hollandske landmandspar er på mange måder helt atypisk. De er begge akademikere, og vidste ikke meget om kvægbrud, da i 1998 besluttede sig for at købe en gård ved Tranum.

Matthijs Westra Fortæller:

- Vores naboer var en rigtig stor hjælp for os og også den tidligere ejer af gården og hans far. Jeg havde næsten ingen erfaring som landmand, så det har hjulpet rigtig meget, siger Matthijs Westra.

Petra Westra fortsætter:

- Vi kom fra et rækkehus i Holland – det kunne lade sig gøre dengang. Efter nogle år fik vi chancen for at bygge til og det gik godt. Vi har været lidt heldige undervejs, og det var ikke fordi vi havde en plan i forvejen, siger Petra Westra.

Familien Westra er i dag nærmest undtagelsen, der bekræfter reglen. Tendensen er, at ressourcestærke og veluddannede familier flytter fra landet og ind til byerne, men her gik turen altså den anden vej, og det påskønner de i lokalområdet i dag.

Kim Levisen, der er nabo og har kendt familien siden de flyttede til Tranum i 1998, siger:

- De er nogen herlige mennesker begge to. Det har givet samfundet her et boost på den måde, at de har engageret sig i området og foreningslivet. De er synlige, og har skabt en virksomhed, der giver liv på egnen, siger han.

Især Petra Westra er nu et kendt ansigt i Tranum. Hendes store passion er musikken, hvor hun giver den som forsanger i en country-trio, og netop er ved at uddanne sig til organist.

- Vi havde modet til at flytte fra Holland, og det synes jeg er vigtigt. Omvendt havde vi måske siddet i Holland som 60-årige og spurgt os selv; hvorfor har vi ikke prøvet det. Vi er meget glade for at bo her, og havde begge to den samme drøm, siger Petra Westra.

Matthijs Westra udtrykker det lidt mere jordnært.

- Vi gør alt, hvad vi vil heroppe. Jeg må gerne være landmand og min kone vil gerne lave musik. Vi har det hele, slutter han.


Seneste nyt

fra Nordjylland