Hollandske trawleres ulovligheder tages op på ministermøde

Fiskeriminister Karen Ellemann vil nu tage sagen om de hollandske bomtrawleres angiveligt ulovlige fiskeri i Skagerrak op med sin hollandske kollega. Det sker, efter TV2 Nord har dækket sagen massivt.

Som TV2 Nord tidligere har fortalt, fisker de hollandske bomtrawlere massivt i Skagerrak, selv om de kun har en meget lille kvote her. Men inden de kommer i land med fangsten, sejler de ifølge de danske fiskere en kort tur ud i Nordsøen, hvor de må fange langt mere, og så bliver fangsten registreret der.

Selv om de nordjyske kystfiskere længe har gjort opmærksom på snyderiet, er de hollandske trawlere ikke blevet stoppet, men nu vil fiskeriminister Karen Ellemann (V) gøre et forsøg.

quote Jeg er jo også godt klar over, at der er en helt grundlæggende diskussion om, hvordan visse hollandske fartøjer har ageret i dansk farvand.

Karen Ellemann, fiskeriminister

- Jeg er jo også godt klar over,  at der er en helt grundlæggende diskussion om, hvordan visse hollandske fartøjer har ageret i dansk farvand. Og det er baggrunden for, at jeg har bedt om at holde et møde nu med den hollandske fiskeriminister. Ham skal jeg mødes med i forbindelse med vores forhandlinger her i starten af december. Så der vil jeg selvfølgelig gøre opmærksom på denne her problemstilling, siger Karen Ellemann til TV2 Nord.

Ikke noget nyt problem

Problemet med hollandske og tidligere belgiske trawlere, der ser stort på alle regler, er langt fra et nyt problem. Derfor er fiskernes tålmodighed med de danske myndigheder ved at være brugt op. Der bliver lagt pres på fiskeriminister Karen Ellemann fra flere sider for at få løst problemerne en gang for alle.

Kystfiskerne har klaget deres nød i årtier. De har gang på gang forlangt, at deres udenlandske konkurrenter bliver stoppet, når der er mistanke om ulovligt fiskeri, men de føler sig svigtet af de danske myndigheder, lyder det fra fiskeskipper Karsten Nielsen fra Thorupstrand. 

- Det er, som om de lukker øjnene. Jeg ved ikke, hvad der er galt. Vi har fortalt det alle steder, vi har kunnet komme af sted med det, og folk holder også med os og siger, at det er noget svineri, men der sker bare ikke noget, siger Karsten Nielsen.

Resultatet er, at de nordjyske kystfiskere bliver fortrængt fra de bedste fangstpladser i Skagerrak af de langt større hollandske trawlere, som fisker løs næsten uden at blive kontrolleret.

- Mandsopdæk hollænderne

Det får Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen til at opfordre til at skride drastisk til værks over for de hollandske bomtrawlere.

- Nu her fra nytår, når hollænderne kommer igen, så må man ud og mandsopdække dem, indtil de har fanget deres kvote – og så må de ud igen. Jeg forstår ikke, at ministeren ikke foretager sig noget, siger Ib Poulsen.

quote Nu her fra nytår, når hollænderne kommer igen, så må man ud og mandsopdække dem, indtil de har fanget deres kvote - og så må de ud igen.

Ib Poulsen, fiskeriordfører for Dansk Folkeparti

Karen Ellemann erkender, at der er  blevet svindlet med de hollandske kvoter, men ikke at fiskerikontrollen har lukket øjnene.

- Jeg ved, at der har været nogle eksempler på afskrivninger af torskekvoter, som ikke har været i orden. I de tilfælde er der også blevet sanktioneret og skrevet bøder, så det vidner om, at kontrollen virker, siger fiskeriministeren.

Ifølge det nordjyske medlem af Europa Parlamentet Ole Christensen, (S), er de hollandske trawlere i Skagerrak ved at blive en belastning  - også i deres eget hjemland. Det kan være medvirkende til, at problemet måske nu endelig bliver løst. 

- Jeg har hørt i EU, at den hollandske producentforening har rettet en voldsom kritik af de trawlere, som sejler rundt i Skagerrak, og har sagt helt klart, at de  er nødt til at overholde reglerne, for det skader hollandsk fiskeris omdømme, siger Ole Christensen.

De danske kystfiskere fik i år lov til at fange en lidt større kvote i Skagerrak end tidligere, men problemet er, at hollænderne lige nu  fanger dem i stedet. Karsten Nielsen og hans kolleger i Thorupstrand beder om en kontrol, der virker:

- Har de en kvote her i Skagerrak, skal de have lov til at fange den og så tage hensyn til os andre, så vi også kan fiske, siger Karsten Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland