Hospicepatienter har fået mere privatliv

Flytningen af hospice fra Aalborg til Nørresundby har givet udfordringer for de ansatte, men patienterne har fået mere privatliv, lyder det fra Hospice Vangen.

Helle Christensen sætter sig forsigtigt i en stol i sin stue på Hospice Vangen. Hun er patient, og hun er godt tilfreds med det nye hospice i Nørresundby. I modsætning til det gamle hospice på KammilianerGården i Aalborg, så er de nye stuer på Hospice Vangen indrettet med et lille spisebord.

- Jeg er ikke så snaksalig og slet ikke om morgenen, så er jeg sur. Jeg vil gerne sidde alene om morgenen, siger Helle Christensen.

Eget spisebord og terrasse

På KamillianerGården var der en have med smukke roser, som flere af de frivillige nu savner, men hverken patienter eller de pårørende kom ret meget ud i haven, fordi det krævede, at man skulle med en elevator ned, lyder det fra souschef på Hospice Vangen Kirsten Justesen.

På det nye hospice har alle stuerne fået deres egen terrasse, og den bliver flittigt benyttet.

quote Jeg er ikke så snaksaglig og slet ikke om morgenen, så er jeg sur. Nej, det er jeg ikke, men jeg vil gerne sidde alene om morgenen.

Helle Christensen, patient, Hospice Vangen

- Mange patienter sætter rigtig meget pris på at være herude på terrassen. Også pårørende, som trænger til lige at komme ud og få en pause, hvis de syge måske sover. Og så er der masser af natur og fugle herude, forklarer Kirsten Justesen.

Hospicet flyttede fra Aalborg til Nørresundby den 23. og 24. maj i år – en flytning, som TV2 Nord har fulgt. Det er en kompliceret opgave, hvor dødssyge patienter skal flyttes.

- Jeg håber, at det ikke bliver så hårdt for dem, men foreløbig ser det ud til, at patienterne godt kan tåle det, sagde Kirsten Justesen under flytningen i maj.

Det gamle hospice havde 12 pladser, men op til flytningen havde man holdt igen med indtaget af patienter for at få flytningen til at gå nemmere. Der var således seks patienter, der fulgte med over Limfjorden. Samtidig har hospicet fået udvidet sine sengepladser til 15.

Her tre måneder senere er konklusionen, at flytningen er gået godt.

- Det gik faktisk rigtig godt. Selvfølgelig var det lidt bøvlet, at patienterne skulle afsted. De havde jo regnet med, at de skulle være på KamillianerGården til deres dages ende, men så skulle de alligevel ud på en lille rejse til. Det tog de nu fint, og flere synes faktisk også, at det var en oplevelse, siger Kirsten Justesen.

Der er masser af natur på Hospice Vangens nye lokalitet i Nørresundby.
Der er masser af natur på Hospice Vangens nye lokalitet i Nørresundby.
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Problemer med ny teknologi

Det nye hospice har en del mere teknologi, end der var i den gamle bygning i Aalborg. Ikke alt virkede fra starten, og det har voldt personalet problemer. For eksempel har temperaturen i fryserummet været svær at styre.

- Vi har også haft noget lys, der har lyst om natten i stedet for om dagen. Vi har haft nogle døre med pumper, der har levet deres eget liv. De har smækket op og i. Der har også været problemer med ventilationen, men de fleste ting er ved at være ordnet nu, lyder det fra Kirsten Justesen.

Hospicet giver pleje til døende og uhelbredeligt syge mennesker. I gennemsnit bor patienterne der i 17 dage.

Du kan se hele programmet om hospiceflytningen her på TV2 Nord tirsdag den 27. august klokken 19.45.


Seneste nyt

fra Nordjylland