Hospitaler vil hurtigere af med patienterne

 Hospitaler vil hurtigere af med patienterne

Patienter på nordjyske hospitaler bliver hurtigere raske, fordi de får lov til at bruge deres eget tøj. Det skriver metroXpress.

Patienter i hvidt og uformeligt hospitalstøj bliver i sengen og ringer efter et glas saftevand. Patienter i eget tøj og på stuer med både mænd og kvinder ranker ryggen og henter det selv. Og så bliver de også hurtigere aktive, raske og udskrevet.

Alternative metoder til at få patienterne sendt tidligere hjem spreder sig på landets hospitaler. Det viser en rundringning, som metroXpress har foretaget.

På Aalborg Sygehus, afdeling Farsø, er det for eksempel lykkedes at reducere det gennemsnitlige antal indlæggelsesdage fra 11 til 3,5 dage, efter at patienterne blandt andet er blevet bedt om selv at tage tøj med, og kønnene bevidst blandes på stuerne.

- Når patienterne bliver puttet i patientrollen, ender de med at sjoske rundt på gangen i en natskjorte og miste deres personlighed. Men hvis de har deres eget tøj på, og kønnene blandes, gør de mere ud af sig selv og hjælper hinanden. De kommer i bad, sætter håret og får måske ligefrem læbestift på. Det er lykkedes os at få højere kvalitet med færre liggedage, siger oversygeplejerske Dorte Ebdrup på Ortopædkirurgisk Afdeling, hvor patienterne er indlagt for at få nye hofter og knæ.

En lang række andre hospitalsafdelinger bruger samme metoder. Nogle har desuden erfaret, at patienterne trives bedre, spiser mere og kommer sig hurtigere, hvis stuer og spisesale indrettes med træmotiver og farver.

På Sygehus Thy-Mors får patienter med blandt andet urinvejsoperationer nu tilbudt en stol i stedet for en hospitalsseng.

- Stolen minder om en tandlægestol, hvor patienterne sidder op i stedet for at ligge ned. Det gør, at de lettere kan drikke og se fjernsyn, og det flytter noget. Nu er patienterne udskrevet efter få timer i stedet for at være indlagt natten over. Det er både til gavn for patienten og sygehusets bundlinje, siger direktør Michael Storm Klausen på Sygehus Thy-Mors.

Både patientforeninger, forskere og sundhedsøkonomer, som metroXpress har talt med, er da også enige om, at hospitalerne gør ret i at tænke nyt på området. Men langtfra alle er med endnu, forklarer sundhedsøkonom Jes Søgaard, der er direktør i Dansk Sundhedsinstitut.

- Danmark er et af de lande, hvor indlæggelsestiden er lavest, men potentialet er ikke udnyttet endnu. Vi er langt efter USA, og de nævnte tiltag viser, at processen kan speedes yderligere op til fordel for både økonomi og patienter. Det er jo direkte farligt at være indlagt for længe på grund af inaktivitet og risiko for infektioner, siger han til metroXpress.


Seneste nyt

fra Nordjylland