Høsten drukner

De seneste dages kraftige regn har gjort høstarbejdet i Nordjylland umuligt. Mange landmænd er pressede og risikerer store tab.  

Landmand, Hans Jørgen Boel Nielsen fra Snevre nær Hjørring, er ved at være rigtig godt træt af regn og tunge skyer. På hans hvedemark står der masser af vand.  

- Kornet er overmodent og er begyndt at drysse ned på jorden. Det er trist at se på og deprimerende, at vi kan ikke få det i hus, siger Hans Jørgen Boel Nielsen til TV2/NORD.

For landmand Hans Jørgen Boel Nielsen er byggen, rapsen og rugen i hus. Tilbage er der hele 95 hektar med fuldmodent hvede til en værdi af en million kroner, men foreløbig er marken al for våd til mejetærskeren. 

LandboNord skønner at op imod 30 procent af avlen i Nordjylland stadig står på markerne og venter på at blive høstet. 

- Vi har indenfor de seneste uger set en masse billeder fra Lolland og Falster, hvor der står 20 centimeter vand i kornet. Nu er noget lignende ved at ske her i Nordjylland, siger planteavlskonsulent Poul Olesen fra LandboNord.

Solen skal meget snart frem i flere dage i træk, ellers er der udsigt til kæmpetab på det dyngvåde korn. 

- Jeg vil anslå, at med det vandindhold på omkring 25-30 procent, der er i hveden lige nu, vil det koste mig mindst 150.000 kroner at få det tørret, siger landmand Hans Jørgen Boel Nielsen.

LandboNord frygter, at op mod ti procent af avlen i Nordjylland vil gå til.


Seneste nyt

fra Nordjylland