Hotelbranchen frygter øget konkurrence fra Airbnb

HORESTA kalder det unfair vilkår, hvis kommunerne lader private tjene kassen på udlejning.

Vi er bekymrede for at antallet af Airbnb vil stige til skade for det etablerede erhverv, det er det, bekymringen går på. Sådan lyder det fra Lars Mouritzen formand for HORESTA i Region Nordjylland. HORESTA er hotel- og restaurantionsbranchens brancheforening.

Kritikken kommer i kølvandet på, at der fra den tidligere regerings side blev indgået en historisk aftale på deleøkonomiens område om, at private fra juli i år kan se frem til et øget skattefradrag, når man lejer sin bolig ud - og samtidig har man nu mulighed for at leje sin bolig ud op til 100 dage om året. Vel at mærke hvis udlejningen foregår via platformen Airbnb - og hvis udlejerens kommune har godkendt de nye regler, der betyder en stigning af antal af dage fra 70 dage til 100 dage årligt.

Det er op til hver enkelt kommune at fastsætte reglerne for antal af dage, mens den skattemæssige gevinst ved udlejning er fastsat af Folketinget. Bor man i Brønderslev Kommune, så er der meget, der tyder på, at man som privat fremover kan leje sin bolig ud i 100 dage om året og få 28.000 kroner årligt i fradrag.

- Jeg vil klart anbefale, at vi tager så mange dage som muligt. Vi er rigtigt glade for at få turister til vores område, og vi har ikke mange hoteller, så det her er en måde at få mange til at bo hos os. Jeg synes, det er rigtigt godt, at vi har muligheden, siger Mikael Klitgaard (Venstre), borgmester i Brønderslev Kommune.

Håber på dialog

Brønderslev Kommune har dog endnu ikke taget stilling, men borgmesteren forventer, at resten af de lokale politikere i byrådet er enige med ham. Så let håber HORESTA ikke, det kommer til at gå for kommunerne med at hæve antallet af tilladte udlejede dage fra 70 til 100.

- Vi vil tage fat i kommuner og borgmestre og tage en dialog med dem for at høre, hvad de har tænkt sig at gøre de forskellige steder. De store byer har hoteller med en god belægning, mens de små byers hoteller har en lavere belægning, så vi i HORESTA synes, at kommunerne skal fare med lempe i forhold til at sige ja til at øge antallet af dage, hvor private må udleje deres bolig, siger Lars Mouritzen formand for HORESTA i Region Nordjylland.

HORESTA understreger, at man ikke har noget imod Airbnb, men mener, der må være en grænse for, hvor meget man kan have lov til at udleje som privat person, selv om det foregår via den deleøkonomiske platform Airbnb.

- Vi konkurrerer ikke på lige vilkår, og det er det, der er sagens kerne, fastslår den regionale HORESTA-formand og fortsætter:

- Vi ser en konkurrence fra nogle udbydere, der er underlagt nogle helt andre regler end det etablerede erhverv er, og vi i det etablerede erhverv er jo garant for en række arbejdspladser lokalt og skatteindbetalinger. Vi bidrager til samfundet på mange måder, det gør Airbnb ikke, ligesom vi jo skal opfylde alle mulige krav blandt andet skal vi betale overenskomstmæssige lønninger.

Turismen blomstrer

Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard kan godt forstå bekymringerne, men mener de er ubegrundede.

- Jeg kan altid forstå bekymringen, men det bekymrer mig faktisk ikke det her. Jeg er overbevist om, at der fortsat bliver behov for vores hoteller. Turismen blomstrer jo, det ser man, jeg tror ikke, man skal være så nervøs. For 50-60 år siden var der ikke mange, der skulle på ferie, nu skal alle på ferie – og det er tit endda. For eksempel i vores kommune med meget landlige omgivelser og få hoteller, der er Airbnb et rigtigt godt supplement til den hotelverden, der er, siger Mikael Klitgaard.

 

- Jeg kan altid forstå bekymringen, men det bekymrer mig faktisk ikke det her, siger Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (Venstre).

Brønderslev Kommune skal i lighed med andre nordjyske kommuner efter sommerferien tage stilling til de ændringerne af reglerne om udlejning af privat bolig fra 70 til 100 dage.

Og så er det i øvrigt op til kommunerne selv at føre tilsyn med, at borgerne overholder reglerne.

De nye skatteregler

Ved udlejnning af værelser eller periodisk udlejning af hele boligen har ejere af huse, andelsboliger, lejelejligheder og ejerlejligheder efter de gældende regler et bundfradrag på 28.000 kroner, og således at der af lejeindtægter ud over bundfradraget kun skal betales skat af de 60 pct. Ligesom ved udlejning af sommerhuse. Fradraget er betinget af, at udlejning sker gennem et bureau, der indberetter til SKAT. 

 

Kilde: BDO Danmark

Torsdag har Airbnb også kommenteret på historien.

Følgende citat skal ses som et generelt statement fra Airbnb.

"It's always disappointing - but not surprising - to see the corporate hotel lobby attack innovations that spread tourism benefits beyond hotels to local families, businesses and communities across Denmark. In 2018, travel on Airbnb boosted the Danish economy with DKK 4.2 billion, and guests on Airbnb to Denmark last year spent over DKK 1.3 billion on food and groceries".


Seneste nyt

fra Nordjylland