Hele verden rydder op: Hovedrengøring i naturen

Lørdag den 21. september er udnævnt til World Cleanup Day.

Her hjemme har både organisationer, virksomheder og privatpersoner kastet sig ind i kampen for at få ryddet op i vores alle sammens natur, under den fælles fane World Cleanup Day.

World Cleanup Day tog sin spæde begyndelse i Estland for 10 år siden. Her gik 50.000 mennesker sammen om at rydde op i landet i løbet af fem timer. Siden er bevægelsen vokset, og sidste år blev der samlet skrald og ryddet op i 157 lande, hvor 18 millioner frivillige deltog.

Også i Nordjylland har der hele dagen været forskellige oprydningsevent. Som på stranden i Lønstrup, hvor dagens oprydning er arrangeret af flere lokale miljøorganisationer.

- Jeg kan gå ti meter på en strand, og jeg kan have en bærepose fuld, og det siger lidt om, hvor voldsomt det er. Jeg synes, det er vildt, for mange af de ting vi finder, er ikke kun normale husgenstande, jeg vil finde i min skraldespand. Det er fra fiskekuttere og ting, der bliver tabt til søs. Rigtig meget snor, som er farligt for dyrene, der bliver fanget i det, fortæller Rasmus Hjorth Nielsen, en af de frivillige, der har sat nogle timer af til at rydde op.

Dagens fangst af affald for de frivillige på Lønstrup Strand.​​​​​​
Dagens fangst af affald for de frivillige på Lønstrup Strand.​​​​​​

I Hjørring Kommune har affaldsmængden været konstant i mange år. Men kommunen har det seneste år sat gang i flere tiltag, som på sigt skal bringe affaldsmængden ned – blandt andet en bedre affaldssortering:

- Det har været en succes. Vi må sige, at borgerne i Hjørring Kommune har taget ordningen til sig. Fra den stol, jeg sidder har der været en anerkendelse af, at det er godt, at vi nu sorterer vores affald. Sidegevinsten har været, at det nu er blevet tydeligt, hvor meget affald, der er – og over tid er der ikke tvivl om, at det giver en reduktion på den affaldsmængde, der bliver produceret, forklarer Søren Smalbro, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune.

Video: Affaldet på de nordjyske strande er nogen gange rejst tusindvis af kilometer med havstrømmene.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland