Hovedrengøring: I de næste dage samler frivillige 25 tons affald op i Nordjylland

Frivillige over hele landet vil i de kommende dage give naturen en tiltrængt hovedrengøring og samle noget af det affald, der bliver smidt til højre og venstre op.

Ægteparret Bente Nørgaard Thomsen og Erik Lilholt Thomsen bød lørdag formiddag - for 14. år i træk - på morgenkaffe for omkring 10 frivillige borgere fra Ilbro ved Hjørring.

Udover morgenbrød og kaffe skulle den lille flok fra den lille by bruge dagen på at samle affald i naturen. Fra i dag og en uge frem, arrangerer Danmarks Naturfredningsforening landet over nemlig lokale affaldsindsamlinger.

Og der er nok at samle ind. Ifølge Eurostat er Danmark det land i Europa, der producerer mest affald pr. indbygger. 447 kilo bliver det hvert år til per borger - i gennemsnit. Og en ikke uvæsentlig del af dette affald havner på den ene eller anden måde i naturen.

- Det er især her op til motorvejen, folk smider deres affald - når de er på vej på motorvejen eller lige har forladt motorvejen. Det er her, det er værst, fortæller Erik Lilholt Thomsen, mens han går rundt med sin gennemsigtige affaldspose.

Effekten er større end som så

I Hjørring Kommune hvor Bente, Erik og resten af de frivillige samler ind, samlede man ved affaldsindsamlingen i 2017 4036 kilo affald sammen. Og det er lidt af hvert, de frivillige samler op fra vores allesammens natur.

- Vi skulle egentlig gøre det flere gange om året, for det er nødvendigt. Se bare al den platik, der flyder rundt omkring, lyder det fra Karsten Vittrup, der er en af de frivillige, der er med til at samle ind.

Plastik er et stort problem både i naturen og i havene, så det hjælper, at det bliver samlet ind og smidt ud, som det er hensigten, men ifølge Danmarks Naturfredningsforenings formand Maria Reumert Gjerding tilfører affaldsindsamlingerne også mere end det:

- Når man går rundt om samler ind, så diskuterer og taler man jo om, hvorfor vi gør det her - hvad det betyder. Mange mennesker er jo trætte af at komme ud og opleve, at at der ligger affald i naturen, og jeg tror, det giver folk lyst til at gøre en forskel og jeg tror, det er med til at skabe en bevidsthed om det meget store miljøproblem affald i naturen udgør, forklarer hun.

Så meget affald blev der samlet ind i din kommune i 2017:

 


Seneste nyt

fra Nordjylland