HPV-vaccinerede venter på behandling

HPV-vaccinerede piger, der oplever bivirkninger, var stillet i udsigt at få et regionalt center, der skulle strukturere deres forløb. Men flere måneders forsinkelse frustrerer de ramte.

Den omdiskuterede HPV-vaccination, vaccinen mod den virus, der kan give livmoderhalskræft, har efterladt mange piger og unge kvinder med bivirkninger, der spænder fra hovedpine, kvalme og træthed til blackouts og symptomer på blodpropper og meningitis.

En af dem, der har oplevet det, hun mener er HPV-bivirkninger, er 15-årige Laura Toft Jensen fra Brønderslev. Hun har haft tiltagende problemer siden hun fik den sidste vaccination for to år siden.

Hun er blevet kastet rundt i sundhedsvæsnet, for hver gang hun oplevede nye symptomer, var det en ny afdeling, hun endte på.

- Det er stressende. Man kommer så meget på hospitalet, og det er altid et nyt sted. Og jeg kan aldrig rigtig få et svar på, hvad der er galt, siger Laura Toft Jensen.

Hun og andre piger og kvinder i samme situation har set frem til, at der fra 1. juni skulle åbne fem regionale HPV-centre, hvor behandlingsforløbene skal målrettes og struktureres. Sådan lød i hvert fald løftet fra Danake Regioner. Men opstarten har været langsom, og selv om der nu er oprettet et center på Aalborg Universitetshospital, har man endnu ikke haft de første piger til undersøgelse.

- Forklaringen er, at vi blev informeret sent. 17. maj var vi samlet til møde på landsplan for at koordinere det, vi nu skulle have rullet ud. Og det tager altså lidt længere tid end 14 dage at få det sat i værk, siger overlæge Erik Østergaard fra børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

Lige nu er 130 piger og kvinder henvist til det nye center. Mellem 50 og 60 er under 18 år og skal derfor forbi Erik Østergaard på børneafdelingen. Aalborg Universitetshospital går nu i gang med at indkalde dem, og i oktober og november vil Erik Østergaard rydde kalenderen for forhåbentlig at nå at undersøge alle pigerne.


Seneste nyt

fra Nordjylland