Flytning af 'Hundborgstenen' lykkedes ikke i dag: - Måske skulle vi vente til, det bliver frostvejr

Det lykkedes ikke i første forsøg, og igen i dag er der blevet arbejdet ihærdigt for at flytte den 170 tons tunge sten. Men det er sværere at flytte den store sten end først antaget.

Opdateret tirsdag klokken 21.30

  • Holdet bag flytningen har netop indstillet arbejdet, fordi det er blevet mørkt. 
  • De genoptager arbejdet igen i morgen, hvor de vil forsøge at finde en løsning på det bløde jordunderlag. 

- Man kan forberede sig alt det, man vil, men en ting er teori - noget andet er praksis.

Sådan lød det d. 6. august fra Mike Sørensen, der er stationsejer af Redning Danmark i Silkeborg. Det var ham, der sammen med flere medarbejdere og Koldby Entreprenører kastede sig over opgaven med at flytte stenen.

Nu forsøger de igen. Og stenen er da også blevet flyttet nogle meter. Tidligere på aftenen lød meldingen, at stenen var blevet flyttet yderligere 6-7 meter, men der er et andet problem, der står i vejen for at få stenen på sin endelige plads.

- Det, der snyder os, er, at jorden er så blød, siger Mike Sørensen. Holdet, der skal flytte stenen, har ikke opgivet at flytte 'Hundborgstenen', men det bliver næppe i dag, den kommer helt på plads. 

- Jeg tvivler på, den kommer op på plads. Problemet er, at den ikke vil med op af hullet. Vi prøver lidt endnu, men jeg tvivler på, det lykkes, siger han. 

Ifølge Mike Sørensen skal der laves et andet fundament, som skal ned under stenen. Et fundament, som ikke synker yderligere i jorden, mens de trækker i stenen. Og hvis ikke et sådan fundament, bliver lavet, så vil Mike Sørensen og hans mandskab aldrig fået stenen op, forklarer han. 

Mike Sørensen har dog også et andet forslag til, hvordan de løser problemet med det bløde jordunderlag. 

- Vi har snakket med nogle om, at vi også kunne vente til, det bliver frostvejr. Hvis nu frosten gik en meter i jorden, så kunne det være, det var nemmere, griner Mike Sørensen. Han indrømmer dog også, at det ville være lidt af et sats. For hvem ved, hvornår der kommer frostvejr, hvis der overhovedet kommer frostvejr.

 

Større fremskridt ved dette forsøg

Der er dog større fremskridt at spore ved dette forsøg på at flytte stenen end ved sidste forsøg. 

- Vi kommer flere meter på kortere tid denne gang, end vi gjorde sidste gang, men det er ikke 'bare lige', siger Mike Sørensen. 

Der er mange udfordringer, når man skal flytte næsten 200 tons fra vådt underlag og opad. Stenen skubber nemlig store mængder jord med sig, der hele tiden skal graves væk. Og så er der sprunget en wire.

- Det bliver mere tørt, jo længere vi kommer op, siger Mike Sørensen.  

Den 60 kubikmeter store sten er Danmarks sjettestørste sten. 

 
 
Foto: Lasse Dieckmann / TV MIDTVEST

12 meter i første omgang

Aktionen startede kl. 11.00 den 6. august. Målet var at flytte den 170 tons tunge Hundborgsten 50 meter op ad marken, hvor den skal udtsilles og blive en turistattraktion. 

I videoen herunder kan man se, hvordan første forsøg gik:

 

Man valgte at udsætte flytningen på grund af verjudsigten. 

 

Så stor er Hundborgstenen: 

Smiley face

 

Se Hundborgstenen fra oven:

 

 

Fundet i 1938

Hundborgstenen blev fundet i 1938 af Jens Hedegaard, som gentagne gange havde ramt stenen med sin plov. Uden at vide, hvor stor stenen i jorden rent faktisk var, besluttede han sig for at grave den op, så den for landmanden irriterende forhindring kunne blive fjernet. Stenen blev gravet fri med spade og skovl, men da ingen mente, der var grund til at frede stenen, blev den dækket til igen.

Først i juni i år kastede man sig igen over at grave kæmpestenen fri - og denne gang med det formål at stenen skal blive til en turistattraktion.


Seneste nyt

fra Nordjylland