Husejere: - Penge til sandfodring er en midlertidig løsning

Der skal andet og mere end sandfodring til, hvis kysten langs Vesterhavet skal sikres ordentligt. Sådan lyder det fra både borgere og politikere i området.

Sandfodring af områder ved Lønstrup, Løkken og Nørlev løser ikke problemerne med, at havet æder kysten. 

Sådan lyder det i dag fra både borgere og politikere, efter at der er blevet afsat 10 millioner kroner til projektet. Hvis kysten skal sikres permanent, skal der nemlig mere til. 

- Hvis vi får en storm næste forår, så er der ingen sand, der kan holde det tilbage, mener Jørgen Hedegaard Madsen, som ejer et af de sommerhuse i Lønstrup, som er i fare for at forsvinde i havet. 

Han bliver bakket op af formanden for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, som på trods af glæde over de 10 millioner også kun mener, at det er en midlertidig løsning. 

- Vi har brug for noget lignende, hvad vi har længere henne af kysten. Nogle bølgebrydere ude i vandet og nogle sten inde ved kanten til at beskytte klinten, det er det, der kan gøre vores klinter faste, fortæller Søren Smalbro (V), som dog samtidig understreger, at han er glad for, at der nu endelig er sat penge af til at begynde at kystsikre området. 

Håber på flere penge

Det er partierne bag Vækstplan 2013 der har fordelt i alt 45 millioner kroner til naturprojekter over hele landet. Og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen erkender også, at projektet med sandfodring langs vestkysten ikke redder kysten alene. 

- Vi håber meget, at der kan laves en permanent løsning i det nordjyske. At give penge til sandfodring er for at dæmme op overfor de skader, der er, hvis vi får for hårde vinterstorme, siger ministeren.

Men kan de se frem til en mere permanent løsning? 

- Vi arbejder på højtryk for at finde en mere permanent løsning i Nordjylland, ja. 

Hos Hjørring Kommune håber de allerede på, at der er penge på vej til en permanent løsning allerede i år. 

- Jeg har store forhåbning om, at der senere på året bliver forhandlet flere penge til kystsikring fra 2019-2023. Jeg opfatter de 10 millioner som et tegn på vilje til en mere blivende ordning. Jeg ville jo rigtig gerne, om man kunne lave nogle faste anlæg, som man så kunne supplere med sandfordring. Det er vores målsætning på længere sigt, siger Søren Smalbro.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland