Husk solcremen: Søndag bliver en sommerdag hvor solen bider fra sig

01:02

Det såkaldte UV-indeks kan søndag nå ekstreme højder. Du skal derfor huske solcremen, hvis du vil undgå at blive forbrændt.

Efter en solrig og sommerlig lørdag venter en søndag, der ser ud til at blive endnu bedre.

Dagen starter med en del skyer, men allerede til middag har den skarpe junisol brændt dem af. Dermed bliver de 15-17 grader, vi lægger ud med søndag morgen skruet op til mellem 21 og 23 grader.

Vinden bliver let til jævn fra en vestlig retning. Det betyder, at der på de vestvendte kyster stadig vil være en påvirkning fra vandet, der trækker temperaturen 2-3 grader ned i forhold til resten af landsdelen.

Der bliver dermed rig mulighed for at nyde vejret og få lidt kulør, men vil man undgå at blive forbrændt, er det bydende nødvendigt at bruge solcreme og søge skygge i højrisikotimerne fra 12 til 15. Det såkaldte UV-indeks ventes nemlig at blive ekstremt højt.

Indekset kan nå helt op på syv. Det er normalt hvad man betegner som den øvre grænse på vores breddegrader.

Læs også Slår Bornholm: Læsø er Danmarks solskinsø

Årsagen til det høje UV-indeks er den skrappe junisol i kombination med et område med tyndt ozonlag over Danmark. Ozonlaget absorberer en del af solens skadelige UV-stråler, men med et ozonlag der er 30 procent tyndere end normalt på denne tid af året, bliver rigtig mange flere UV-stråler lukket ind i atmosfæren.

UV-stråler er den skadelige del af solens lys. UV-strålerne gør os brune i huden, men også røde, hvis vi opholder os for længe i solen. UV-stråler øger også risikoen for at udvikle hud- og modermærkekræft.

Den kommende uge bliver i øvrigt også ret sommerlig. Mandag starter pænt med god plads til solen, men der kommer i løbet af dagen flere skyer på himlen. Det holder døg tørt hele dagen, men natten til tirsdag kan man opleve at få et enkelt dryp eller to fra oven.

Tirsdag og onsdag bliver mere blæsende og vinden drejer i nordvest. Det bliver også lidt køligere, men vi skal helt frem til natten til fredag før der igen kommer egentlig regn.

Flere nyheder fra TV2 Nord