Vintertid: Husk at tænde baglygterne i mørket

Natten til søndag går vi over til normaltid. Det betyder, at det bliver tidligere mørkt, og derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik bilister til at tjekke, om lyset tænder automatisk.

Hvordan er det nu, det er? Skal uret frem eller tilbage? En gammel huskeregel siger, at uret følger havemøblerne. Så når havemøblerne skal frem, skal uret ligeledes stilles frem. Og når havemøblerne skal tilbage, ja så skal uret også tilbage.

Men der er andre ting end klokken, vi skal være opmærksomme på, når vi natten til søndag skifter til vintertid eller rettere normaltid.

For selvom langt de fleste telefoner og computere automatisk stiller uret en time tilbage, så er der stadig nogle ting, man selv skal være opmærksom på, når vi skifter til normaltid.

quote Det kan i værste fald ende i en ulykke, når man kommer kørende i mørke og pludselig overraskes af en bil med slukkede baglygter.

Jeppe Gudmandsen, Pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik

Kan ende med ulykker

Når uret stilles tilbage, bliver det nemlig tidligere mørkt om aftenen, og derfor er det særligt vigtigt, at man er opmærksom på, om ens baglygter på bilen tænder automatisk.

På mange nyere biler er baglygterne nemlig som udgangspunkt slukkede for at spare på bilens brændstofforbrug. Og derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik bilister til, at man undersøger, om ens bils baglygter tænder automatisk eller, om det skal gøres manuelt.

Mange kan sikkert nikke genkendende til problemet. Cirka syv ud af ti personer oplever biler, der kører rundt uden lys bag på bilen. Det viser en undersøgelse, som Userneeds har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i januar 2018.

Så mange har inden for tre måneder oplevet andre bilister, som ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller tåget.

  • Hovedstaden: 71 %
  • Sjælland: 73 %
  • Syd- og Sønderjylland: 61 %
  • Fyn: 74 %
  • Østjylland: 72 %
  • Midt- Vestjylland: 72 %
  • Nordjylland: 69 %.
  • Hele landet: 70 %

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

- Det kan i værste fald ende i en ulykke, når man kommer kørende i mørke og pludselig overraskes af en bil med slukkede baglygter. Selvom det heldigvis kun sjældent går så galt, at det ender med en ulykke, oplever alt for mange kritiske situationer på grund af mørklagte biler. Vores opfordring er derfor, at man husker at tænde baglygterne, og hvis en bagvedkørende bilist blinker med det lange lys, bør man tjekke, om baglygterne nu også er tændte, siger Jeppe Gudmandsen, som er pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

På nogle biler tænder baglygterne automatisk ved hjælp af en lyssensor, mens man på andre biler selv skal tænde dem. Uanset hvad er det ens eget ansvar som bilist, at der er korrekt lys på bilen.

Spørg værkstedet, om de kan tænde baglygterne permanent

I nogle tilfælde kan dit værksted tænde baglygterne på din bil permanent, så de automatisk tænder, når du starter bilen. En rundringning, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført til et udpluk af autoriserede værksteder, viser dog, at det svinger fra bilmodel til bilmodel, om det er teknisk muligt at tænde baglygterne permanent. Der er altså ikke andet at gøre, end at tage kontakt til dit værksted og spørge, om baglygterne kan tændes permanent på din bil.

I andre biler kan man selv indstille lyset, så der er lys i baglygterne, hver gang man starter bilen. Det kræver bare, at man indstiller bilen korrekt der, hvor man ellers indstiller lyset. Husk dog at tjekke, om der fortsat er lys i lygterne, når bilen er slukket.

På nye biler, der er typegodkendt efter den 30. juli 2016, skal der være en lyssensor, som sørger for, at for- og baglygterne tændes automatisk, når der er mørkt eller tåget. Det betyder, at på sigt vil problemet med de slukkede baglygter i høj grad løse sig selv i takt med, at bilparken bliver skiftet ud.


Seneste nyt

fra Nordjylland