Husker du: Dengang Mariager Fjord døde

Det er 21 år siden, fjorden i Mariager døde af iltsvind. Nu er fjorden igen kommet på overarbejde.

Der er flere alger, end der plejer, og mange hornfisk er fundet døde.

Sådan lyder det fra fiskerne i Mariager Fjord, som er bekymrede for, at fjorden igen vil dø.

I år er det præcis 21 år siden, fjorden døde. Det var historisk, og allerførste gang man i Danmark oplevede, at en hel fjord døde.

- Folk var grædefærdige. Mange havde jo garn eller ruser i fjorden og var vant til at kunne tage ud og få et måltid skrubber, fortalte havbiolog Finn Andersen sidste år, hvor fjordens død havde 20 års jubilæum.

Han så fjorden dø med sine egne øjne. Dengang gærede og boblede det i flere uger, og en dag lå fiskene døde på bredden langs fjorden.

- Der lå døde fisk fra Mariager og så hele vejen ud til Hadsund på en 20 kilometer lang strækning både på nordsiden og sydsiden. Og vi anede jo ikke rigtigt, hvordan det ville gå, fortalte Finn Andersen.

Det var den utrolig varme sommer i 1997, der dræbte alt liv i fjorden. Siden da har der ikke været nogen lignende hedebølge i Danmark, og det har været godt for genoplivningen af fjorden, som har fået liv igen.

Men nu 21 år efter lader det til, at Danmark står over for en ny hedebølge, og det tager hårdt på fjorden, som fortsat er meget sårbar.

Torsdag morgen kommer Miljøstyrelsen til fjorden, og tjekker op på, hvor slemt det står til. 


Seneste nyt

fra Nordjylland