Mette F. lover intet: Hvad betyder valget for ny Limfjordsforbindelse?

Socialdemokratiet og Mette Frederiksen vil ikke garantere en tredje limfjordsforbindelse, men siger at den står på en liste over flere mulige infrastukturinvesteringer.

Der blev jublet fra flere kanter i Nordjylland, da regeringen og Dansk Folkeparti tilbage i marts præsenterede en ny infrastrukturaftale. Heri lød det nemlig, at der var fundet finansiering til en tredje Limfjordsforbindelse.

Som en happening under valgkampen markerede folketingskandidater fra Venstre sammen med finansminister Kristian Jensen tirsdag så igen aftalen ved at sejle til Egholm. 

- Vi er vanvittigt glade for den aftale, fordi vi har prioriteret den tredje Limfjordsforbindelse, og fordi vi har fundet penge til den, og det er jo det der med at finde pengene til det, som er det helt afgørende, hvis det skal ske, siger folketingskandidat Maja Torp fra Venstre, der havde stået for dagens sejlads til Egholm.

Flere Venstre-politikere tog tirsdag turen til Egholm i speedbåd. 
Flere Venstre-politikere tog tirsdag turen til Egholm i speedbåd. 
Foto: Jeppe Hostrup

Ingen garanti fra Socialdemokratiet

I aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti er der afsat 6,6 milliarder kroner til en tredje limfjordsforbindelse under forudsætning af, at Aalborg Alliancen bidrager med et tilskud på 600 millioner kroner. Samtidig vil man påbegynde arbejdet i 2024. 

Men samme garanti for finansiering og tidshorisont vil Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke stille her under valgkampen. Og dermed sås der igen tvivl om udsigterne til en ny forbindelse. 

- Hvis vi får muligheden for at danne regering efter næste valg, så indkalder vi til forhandlinger om infrastukturen med henblik på at lave en bred aftale, for her skal vi jo foretage kæmpe investeringer til rigtig mange milliarder. Og det vil være rigtig godt at få en bred aftale om det. Jeg står jo ikke og lover konkrete projekter, men det er klart, at den tredje limfjordsforbindelse er med på blokken hos os, som den er det hos regeringen, sagde Mette Frederiksen til TV2 Nord i forbindelse med sidste uges Naturmøde i Hjørring. 

Og hos Venstre mener man, at den manglende garanti for Socialdemokratiet er med til at skabe usikkerhed for en ny forbindelses fremtid.

- Det, tror jeg da, gør rigtig mange nordjyder utrygge. For det betyder jo også, at vi ikke kan vide os sikre på, hvad det er for nogle projekter, der bliver prioriteret, siger Maja Torp. 

Uenighed om forbindelsen

Alternativet er et af de partier, der er imod den tredje limfjordsforbindelse over Egholm. Det viste de i dag med deres egen happening. Mens Venstre-politikerne sejlede til Egholm i speedbåd, valgte Alternativet at svømme turen fra Aalborg til Egholm. 

- Vi mener, der er rigtig meget på spil her. Vi har rekreative interesser, vi skal værne om. Der er rigtig mange borgere, der er imod det her. De er bange for de støj-gener, der kommer, og vi mener, at vi skal bruge de her mange milliarder på noget andet. Vi er ved at lave en grøn omstilling, vi skal ikke bygge flere motorveje, siger Simon Leed Krød, der er folketingskandidat for Alternativet. 

Også Nye Borgerlige var en tur på Egholm i dag. De var der for at spørge borgerne på øen om deres holdning til forbindelsen. 

- Vi håber, vi bliver klogere, og vi bliver klædt på. Nye Borgerlige går ind for den vestlige forbindelse, men hvis de kan argumentere godt nok for, at vi skal have et rør i stedet for, så lytter vi, siger Frode Larsen, der er folketingskandidat for Nye Borgerlige. 

Det er ikke alle, der er glade for tanken om en tredje limfjordsforbindelse over Egholm. På havnen blev der i dag demonstreret mod forbindelsen.
Det er ikke alle, der er glade for tanken om en tredje limfjordsforbindelse over Egholm. På havnen blev der i dag demonstreret mod forbindelsen.
Foto: Jeppe Hostrup

Fortrøstningsfuld Aalborg-borgmester

Borgmester i Aalborg Kommune og frontløber for den såkaldte Aalborg Alliance, der har til hensigt at sikre en tredje limfjordsforbindelse, Thomas Kastrup-Larsen (S), var selv en glad mand, da regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede deres infrastrukturaftale i marts. 

Men selvom hans egne partikollegaer ikke stiller samme garantier, er borgmesteren stadig fortrøstningsfuld. 

- Jeg synes, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet har meldt ganske klart ud. De har lavet et udspil, hvor den tredje Limfjordsforbindelse er med som nummer 1. Og i øvrigt også sagt, at man vil indkalde til forhandlinger efter valget, lyder det fra Thomas Kastrup-Larsen. 

Som nordjyde hvorfor skal man stemme på Socialdemokratiet, som ikke garanterer noget, frem for en nuværende regering og Dansk Folkeparti som rent faktisk både sætter en tidshorisont og sætter penge af?

- Når vi går til folketingsvalg, så skal vi stemme på de partier og værdier, som vi tror på. Og det er jo en samlet vurdering af, hvad det er man vil. Men når jeg vurderer, hvad det er Socialdemokratiet vil med hensyn til en tredje Limfjordsforbindelse, så har jeg fuldstændig ro i maven, siger Thomas Kastrup-Larsen. 

Bred aftale

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, lægger altså op til en genforhandling af investeringerne i infrastuktur i Danmark. Hun håber på en bred politisk aftale, og her er Venstre umiddelbart klar til at lægge sine stemmer, hvis en ny Limfjordsforbindelse prioriteres. 

- Vi vil have en tredje Limfjordsforbindelse. Vi er sådan set ikke så interesserede i, hvem der får æren for den, bare den kommer, siger finansminister Kristian Jensen, der bakkes op af partikollega Maja Torp: 

- Vi vil gerne have den så hurtigt som muligt, og derfor har vi prioriteret den fra 2024. Så er hun med på det, kan hun i den grad regne med os. 


Seneste nyt

fra Nordjylland