Hvad må kæledyrene få i julen? Her er fem 'don'ts'

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det betyder for manges vedkommende også forkælelse for kæledyrene. Men der er altså ting, de absolut ikke må få.

Juletid er hyggetid, og det betyder ofte lidt ekstra slik. Sådan er det i hvert fald for mange, og derfor er hjemmet tit pakket med søde sager. Men det kan være decideret livsfarligt for vores firbenede venner, hvis de får fat i nogle af lækkerierne. 

Vi besøgte dyrlæge Morten Johannesen, der har flere gode råd til hunde - og kattejere. Du kan se indslaget her: 

Nu nærmer sig den søde juletid og det bliver for alvor tid til forkælelse og det er især kæledyrene det går ud over.

 

Her får du dyrlæge Morten Johannesens fem gode råd til at undgå et unødigt dyrlægebesøg:

  • Det vigtigste er chokolade. Jo højere kakaoprocent des værre. Det er simpelthen en nervegift for hunden, for den kan ikke udskille det igen. Hvis chokoladen er oppe på 70 procent, skal der kun en lille mængde til, før det er giftigt for hunde og katte. 
  • Ting nummer to er rosiner, men også friske vindruer kan være giftige for hunde. Det kan give nyresvigt. Der er rapporteret, at ned til to-tre stykker enten rosiner eller vindruer kan give forhøjede nyretal.
  • En tredje ting er nogle af de planter, vi gerne har indenfor i julen. Julestjerne er ret giftigt for katte, der gerne spiser dem. Det kan give opkast og diarré, men der er også rapporteret dødsfald. Enebærblade og kristtjørn er også giftige for både hund og kat.
  • Nummer fire er den fede mad. Den er ikke decideret giftig, men dyrene har ikke godt af det, særligt ikke, hvis ikke de er vant til at få det. Det er hunden eller kattens mave ikke gearet til at håndtere.
  • Nummer fem er generelt søde sager. Så derfor lyder det afsluttende råd fra dyrlægen:

- Mange hunde og katte er meget mere glade for legetøj end noget der kan spises. Så har de glæde af det flere dage, fortællerdyrlæge Morten Johannesen. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland