Hvad skal vi ha? at spise?

De unges svar på det spørgsmål - og mere vigtigt: hvorfor de svarer som de gør har forskere på Aalborg Universitet nu sat sig for at afdække.

Er hjemmelavede måltider og interessen for madlavning på vej ud til fordel for pizza, burger og andre hurtige løsninger? Måske, måske ikke. Et nyt stort forskningsprojekt mellem Landbrug & Fødevarer og fødevareforskerne på Aalborg Universitet skal stille skarpt på de 18-24-åriges lyst til selv at gå i køkkenet og svinge gryderne.

Projektet skal blandt andet kaste mere lys over, hvordan familie- og skoleerfaringer spiller ind i forhold til lysten til selv at tilberede sine måltider, og hvordan man målrettet kan understøtte denne lyst.

Ph.d.-studerende Boris Andersen, som i mange år med arbejdet med fødevare- og forbrugstendenser, skal foretage undersøgelsen. Hans mål er at tage de unges egen synsvinkel alvorligt ved at møde dem i deres egen virkelighed mellem barndom og voksenliv, hvor de er i gang med at forme deres eget forhold til mad og madlavning. I løbet af i år skal han derfor samarbejde med en række danske kollegier for at komme helt tæt på de unge.

- Der er i sig selv ikke noget i vejen med take-away-mad og færdigretter, men det er ærgerligt, hvis grupper af unge helt afstår fra selv at gå i køkkenet og dermed opleve glæden ved selv at lave velsmagende mad, blot fordi de ikke ved, hvordan man gør eller tror, at det er enormt kompliceret og tidskrævende. Derfor har vi brug for at få vanerne undersøgt nærmere, siger Grethe Andersen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og initiativtager til forskningsprojektet "Hvis de unge selv skal lave mad".

Resultatet af undersøgelsen ventes færdig om tre år, og skal omsættes til konkrete initiativer, der understøtter de unges lyst til selv at tilberede deres mad.


Seneste nyt

fra Nordjylland