Hvalskelet skal være turistmagnet

Nordjylland kæmper for at beholde resterne af den finhval, der forleden skyllede op på stranden i Blokhus.

Den store og i danske farvande sjældne finhval, der forleden skyllede op død på stranden i Blokhus, er blevet så stor en attraktion, at Jammerbugt Kommune nu vil have hvalskelettet til at blive i Blokhus.

Borgmester Mogens Gade (Venstre), Jammerbugt Kommune, er i dialog med Statens Naturhistoriske Museum i København, der står for undersøgelserne af hvalen og samtidig officielt ejer af resterne af hvalen, om at lade skelettet blive i Blokhus for at blive udstillet.

- Det vil være det mest naturlige, at vi får lov til at udstille skelettet her, hvor hvalen blev fundet, og jeg er sikker på, at der er mange, der vil være interesserede i at se mere til hvalen, siger Mogens Gade.

Også Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er interesseret i hvalskelettet. Hvalskelettet er lige nu i Nordsøen Oceranium for at blive renset.

- Vi har midlertidig taget det til Hirtshals for at sikre det fra hærværk, men det er ingen hemmelighed, at vi naturligvis gerne ser skelettet fra finhvalen som en del af vores hvalsamling på museet, fortæller direktør Karl Henrik Laursen.

Han afviser dog, at der ligefrem vil blive kamp om skelettet mellem Hirtshals og Blokhus.

- Det er en fælles nordjysk begivenhed, at der er skyllet en finhval op på stranden, og selvfølgelig kan jeg godt forstå, at Blokhus gerne vil have det tilbage, og vi vil ikke tage det for næsen af Blokhus, men det er ikke en billig attraktion, så jeg håber, at vi kan samarbejde om at få hvalskelettet frem for offentligheden på den ene eller anden måde, siger Karl Henrik Laursen.

Umiddelbart lyder meldingen fra officiel side, at man gerne ser hvalskelettet bliver i Nordjylland. Statens Naturhistoriske Museum i København har nemlig hverken plads eller råd til at opbevare skelettet.

- Vi arbejder på en løsning, der går på, at det bliver i Nordjylland som et udlån fra statens side, men der er en del lovmæssige krav, der skal opfyldes, så det er ikke bare sådan lige at sige ja til, fortæller Morten Tange Olsen, forsker fra Statens Naturhistoriske Museum i København.

Det koster omkring 250.000 kroner alene at få hvalskelettet konserveret, og flere lokale i Blokhus har nu startet en indsamling til bevarelse af resterne fra hvalen. På Facebook er der oprettet en gruppe, der hedder indsamling til bevarelse af hvalskelet i Blokhus, og det glæder Thomas Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Feriecenter Nordsøen, for han er sikker på, at et hvalskelet vil være en turistmagnet for området.

Også Jammerbugt Kommune er klar med økonomisk håndsrækning for at bevare hvalskelettet i Blokhus.

- Det økonomiske og det praktiske omkring, hvor det så skal være, det skal vi ved fælles hjælp nok finde ud af, nu handler det i første omgang om at få tilladelse til at beholde skelettet, siger Mogens Gade.

Alternativt vil staten blive nødt til at destruere skelettet.


Seneste nyt

fra Nordjylland