Hvem spurgte Nordjylland om skifergas?

Hvem vidste hvad hvornår? Det spørgsmål hænger som en gasblå tordensky over debatten om udvindingen af skifergas i Nordjylland.

For mens toppolitikerne med Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen i spidsen bedyrer, at alle udmærket var klar over, at Total ville bore efter skifergas i Dybvad – så har mange andre politikere en noget anden opfattelse.

Selv politikere, som sad i Folketingets energiudvalg, bedyrer, at de ikke vidste, hvad det var de gav lov til, da Total fik grønt lys til at lave prøveboringer i Nordjylland. Det samme siger i øvrigt nordjyske borgmestre.

Og helt uden at tage stilling for eller imod skifergas: Det er ikke betryggende, hvis der blandt borgmestre, ministre og folketingsmedlemmer – tidligere og nuværende – ikke er et entydigt billede af, hvem der vidste hvad Total ville bruge rettighederne til. Det er jo en temmelig afgørende oplysning, at selskabet ville gå efter skifergas og ikke mindst anvende den meget omdiskuterede metode fracking.

Det er svært at lade være med at sidde med en fornemmelse af, at det her fik lov at passere, fordi det jo bare var en mark i Nordjylland – helt oppe i det allermørkeste Vendsyssel, at boretårnene skulle stå. For uanset hvem der vidste hvad hvornår – så lader den offentlige debat op til beslutningen meget tilbage at ønske. Der var nemlig ikke nogen.

Det er svært at råbe politikerne op, når man bor så langt mod nord. Men her på TV2 Nord er vi fast besluttede på at komme til bunds i denne sag. Ikke fordi vi har en holdning for eller imod indvinding af skifergas.

Men vi vil gerne vide om det passer, at nogen har truffet afgørende beslutninger om vores region helt uden at spørge os eller fortælle os hvad der foregår.


Seneste nyt

fra Nordjylland