Hvepseplage har ramt Nordjylland

Landsdelens hvepseallergigere skal passe godt på i år. Skadedyrsbekæmpere i Nordjylland melder allerede nu, at der aldrig før har været så mange hvepse. Et enkelt stik fra en hveps kan for nogen være dødeligt på få minutter.

Flemming Mortensen fra Svenstrup har netop opdaget under tagets udhæng. Han vil hurtigt have det væk.

- Av, sikke en størrelse tænkte jeg, da jeg så det. Det er rimeligt stort. Jeg tror de er rimeligt aggressive, så vi tør ikke rigtig være på terrassen, siger Flemming Mortensen.

Der kan være flere tusinde hvepse i et bo. Flemming Mortensen har ringet efter professionel hjælp. En mild vinter kombineret med et lunt forår har givet optimale forhold for hvepsene. Det mærker skadedyrsbekæmperne. Jan Skov Jensen fra Scan-Kill i Aalborg har allerede været ude og fjerne mere end 50 hvepseboer, selvom det er tidligt på sæsonen.

- Der er rigtig mange hvepse i år. Der har aldrig været flere. Jeg har aldrig haft så travlt som jeg har i øjeblikket. De er alle steder. Nogen steder har vi fjernet op til fem hvepseboer på en gang, fortæller Jan Skov Jensen.

Et voldsomt hvepseår er alvorligt for landets 50.000 hvepseallergikere. I værste tilfælde kan de dø af et enkelt stik på få minutter. Lægerne på Aalborg Universitetshospital oplever hvert år at hvepsestik bliver livstruende. Patienterne kan få vejrtrækningsproblemer og hjertestop.

- Begynder man at få problemer med at trække vejret, bliver man svimmel, bliver man utilpas, så skal man selvfølgelig kontante læge. Er man allergisk, så er det godt at have antihistaminer på sig, siger Thor Lind Rasmussen, der er læge på Lungemedicinsk Ambulatorium på Aalborg Universitetshospital.

Hvepseboet hos Flemming Mortensen er hurtigt fjernet. Enkelte hvepse flyver stadig rundt, men det bekymrer ikke skadedyrbekæmperen. De dør af sig selv når dronningen er fjernet, siger Jan Skov Jensen.

Man kan godt blive vaccineret for hvepseallergi, men det er en behandling der tager flere år.


Seneste nyt

fra Nordjylland