Hver dag efterlades fire kæledyr i Nordjylland

Sidste år blev 1187 dyr efterladt til sig selv i Nordjylland. Dyrenes Beskyttelse mener, at antallet af dumpede dyr kan være højere.

Katte, kaniner, fugle og mange andre slags kæledyr bliver i højere grad efterladt for sig selv i naturen.

- Efterladte dyr er et kæmpe problem. Det værste er sådan set, at de er overladt til en uvis skæbne, siger Lotte Brink, internatsleder hos Dyrenes Beskyttelses internat i Hjallerup.

Dyrenes beskyttelse har kendskab til 1187 dumpede dyr i Nordjylland i løbet af 2015. Det svarer til fire dyr om dagen i gennemsnit. Men antallet af dyr, der efterlades i naturen kan meget vel være meget højere.

Chancen for at dyret dør, fordi det ikke kan klare sig selv, er meget stor. 

- Chancen for at dyret dør, fordi det ikke kan klare sig selv, er meget stor. Vi tør slet ikke at tænke på, hvor mange, der er gået til, siger Lotte Brink til TV2 Nord.

Det er især katte, der bliver efterladt. Kattene udgjorde 85 procent af de dumpede dyr sidste år. Størstedelen af dem var killinger eller kattemødre med killinger, som efterlades af ejere, der skulle have sørget for at sterilisere deres hunkat i tide. Den næststørste gruppe af dumpede dyr er kaniner. 

- Så sent som sidste uge siden fik vi en papkasse, der var tapet til med to katte i, og chancen for at de var døde af tørst, sult eller kulde i de her måneder var jo mest sandsynligt, siger Lotte Brink.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man tager ansvar for sine kæledyr, og man grundigt overvejer, om man har overskud til at have et kæledyr, inden man anskaffer sig et. Der findes dog ansvarlige måder at komme af med sit kæledyr, hvis man er forhindret i at beholde det.

- Det mest ansvarlige er jo at de kommer videre på en eller anden måde. Aflivning kan være en løsning. At man tager til dyrlægen, og sørger for at de kommer ordentligt herfra, er jo langt bedre end at man sætter den ud til en sultedød, siger Lotte Brink.

Hos Dyrenes Beskyttelses internater kan man mod betaling aflevere sit kæledyr, hvis der er plads. Hos Dyrenes Beskyttelses internater kan man mod betaling aflevere sit kæledyr, hvis der er plads. Pengene går til pasning, foder og pleje, indtil der bliver fundet nye ejere

- Men ideelt set, så finder man jo et andet hjem til dem. Gerne ved nogen man kender, når man får det godt, siger Lotte Brink. 

På landsplan blev 3998 dyr efterladt i løbet af 2015. Det er en stigning på 70 procent i forhold til 2014. 


Seneste nyt

fra Nordjylland