Hvert tredje byrådsmedlem udsættes for trusler og chikane

En hård og rå tone, trusler og chikane er blevet en del af det at være folkevalgt politiker.

- Jeg kan se, at det er et faktum, at tonen er blevet hårdere, siger Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit Hansen (S).

Hun er en af de mange politikere, som er blevet truet og chikaneret. 1. maj 2014 modtog hun endda en dødstrussel. 

- Jeg har fået verbale trusler tidligere, men den dødstrussel ramte mig lige i hjertekuglen. Tænk, at nogen ønsker mig død, fordi jeg har job som borgmester. Den gik rent ind på den trælse måde, og jeg kiggede mig over skuldren i lang tid, fortæller Birgit Hansen.

Borgmester udsat for gentagende chikane

Fredag stod Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) frem og fortalte om, hvordan han i månedsvis har levet under politibeskyttelse, da han og familien er blevet chikanet og truet. Og Hjørrings borgmester er ikke alene. En undersøgelse viser, at hvert tredje byrådsmedlem har været udsat for enten chikane eller trusler. 

I Brønderslev er borgmesteren ikke overrasket over tendensen. Han har to gange oplevet, at vrede borgere har opsøgt ham hjemme på privatadressen.

- Der mangler nogen gange pli. Jeg forstår godt, at man er frustreret, men faktum er, at det jo ikke er mig som borgmester, som gør noget i eksempelvis børnesager. Jeg synes, at vi skal arbejde på, hvordan vi snakker til og med hinanden, siger Mikael Klitgaard (V).

"Vi må opføre os ordentligt"

Fra de nordjyske borgmestre lyder det samstemmende, at tonen de senere år er blevet hårdere og mere rå. Både på de sociale medier og i det offentlige rum til møder og debatter. 

-  Jeg tror, at der sket en skred i vores samfund. Jeg vil påstå, at det har noget med forkælelse at gøre. Vi er nødt til at huske, at vi altid skal opføre os ordentligt. Vi skal møde om morgenen og passe vores arbejde og opføre os ordentligt. Også selv om vi har modgang. Det kan ikke hjælpe, at man ikke har lært det fra barnsben. Måske er det et skred, som der sker, og som vi lige skal tage os sammen og få rettet op på, siger Mikael Klitgaard. 

Han bakkes op af borgmesterkollegaen i Frederikshavn.

- Vi bliver simpelthen nødt til i et civiliseret samfund at appelere til, at vi opføre os ordentligt. Vi kan være uenige, men vi truer ikke hinanden og vi opføre os ordentligt, siger Birgit Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland