Hvidløg ind i kampen mod bjørneklo

 Hvidløg ind i kampen mod bjørneklo

En dunst af hvidløg spreder sig i Østerådalen i Aalborg. Aalborg Kommune har nemlig indledt Danmarks første forsøg med at bekæmpe bjørneklo med hvidløg.

Meget tydelig virkning
- Det ser helt klart ud til at have en virkning, så planterne dør, siger Lars Delfs Mortensen, skov- og landskabsingeniør ved Aalborg Kommune.

Kommunen har allerede fået sprøjtet et mindre område med hvidløgs-giften.

- Og man ser tydeligt, at det slår al vegetationen ihjel, siger direktør i Vegano Aps., Lars Ole Wiese

Spreder sig i hele landet
Kæmpe Bjørneklo fra Kaukasus spreder sig i Aalborg som over hele landet - især langs vandløbene, hvor kommunerne er ekstra forsigtige med at bruge gift.

- Vi har udpeget Østerådalen som et særligt indsatsområde og leder derfor med lys og lygte efter et produkt, der både er effektivt, ufarligt og helst også billigt, siger Lars Delfs Mortensen.

Hvidløg, brændenælde med mere
Produktet består især af hvidløg, men også syv-otte andre planteekstrakter - blandt andet brændenælde. Udviklingen har taget ti år, inden midlet blev godkendt af Miljøstyrelsen. Og det rydder fuldstændig arealerne for alle planter, men ikke dyr.

- Det er ufarligt for dyr. Faktisk vil jeg gerne drikke produktet, siger Lars Ole Wiese.

- Der ser ikke umiddelbart ud til at være problemer med det. Og derfor er vi gået ind i et mere struktureret forsøg, hvor vi skal finde ud af, hvordan det skal spredes, hvor store mængder og hvornår, siger ingeniør Lars Delfs Mortensen.

Grundvand med hvidløgssmag?
Andre plantegifte trænger jo ned i grundvandet. Smager det så af hvidløg i fremtiden?

- Nej, det gør det ikke, for hvidløg nedbrydes med det samme, siger direktør Lars Ole Wiese.


Seneste nyt

fra Nordjylland