Ny ungestrategi: - Hvis vi ikke tager ansvar, har vi ikke nok medarbejdere

I Hjørring Kommune skal en ny strategi få de unge i uddannelse og job. For mens den generelle ledighed er lav, halter det efter med ledigheden blandt unge.

Økonomien har buldret derudaf de seneste år, og den generelle ledighed er historisk lav. Men blandt de unge halter man efter, når det handler om at tage del i jobfesten.

quote - Jeg har i hvert fald godt kunne have haft brug for mere vejledning i en tidlig alder, så jeg kunne komme ud og se for og i mod.

Kristine Rask, 9. klasse, Højene Skole.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at næsten 170.000 unge mellem 15 og 29 år hverken er i gang med en uddannelse eller i job. Det svarer til hver syvende. Samme tendens udspiller sig i Hjørring, og det vil man nu forsøge at dæmme op for.

En ny ungestrategi i Hjørring Kommune skal nemlig få flere unge i job og uddannelse med målet om at give de unge ”det gode liv”.

Det skal blandt andet ske ved at knytte de lokale virksomheder tættere til folkeskolerne. En af virksomhederne, der har kastet sig ind i arbejdet med strategien, er Brüel Systems med base i Hjørring.

- Hvis vi ikke selv sørger for at uddanne, skubbe på og tage ansvar for det her område, så har vi reelt set ikke de medarbejdere, vi skal bruge, for at flytte os derhen, vi har behov for, siger Git Becker, direktør i Brüel Systems.

Obligatorisk praktik og undervisning til 0. klasser

Som virksomhedsdirektør har Git Becker givet sine input til strategien. En strategi, der blandt andet indebærer obligatorisk erhvervspraktik i 9.klasse, ligesom der fremover vil være undervisning i job og uddannelse helt fra 0. klasse og frem til afgangseksamen. Og her kommer virksomhederne ind i klasselokalerne.

- Det kunne være i regnefag, hvor vi kunne have vores økonomifolk inde, det kunne være nogle ingeniører, der er med inde omkring nogle beregninger. Så der er jo mange muligheder for, at vi kan gå ind og bidrage, forklarer Git Becker.

Brüel Systems er bare en af de virksomheder, der har forpligtet sig på den nye ungestrategi. Udover at bidrage i undervisningssammenhæng, vil virksomhederne også skulle hjælpe unge videre i systemet til praktikpladser.

Input fra de unge selv

Også de unge selv har været med til at udforme strategien. Kristine Rask, der er formand for Fælleselvrådet i Hjørring Kommune og går i 9. klasse på Højene Skole, tror på, at en tættere tilknytning til virksomhederne vil gøre fremtidsvalget lettere efter folkeskolen.

- Jeg har i hvert fald godt kunne have haft brug for mere vejledning i en tidlig alder, så jeg kunne komme ud og se for og i mod og komme ud i erhvervspraktik og se, hvad der er godt, og hvad der er dårligt, siger Kristine Rask.

I Hjørring har man ladet sig inspirere af en lignende strategi i Skotland, hvor man har haft stor succes med modellen. Det forklarer Thomas Klimek, formand for Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune:

- Det, vi kunne se, var, at Edinburgh havde samme udfordringer med ungdomsarbejdsløshed. De har de sidste 6-7 år reduceret den her ungdomsarbejdsløshed med 48 procent. Og det er markant.

Den nye ungestrategi ventes vedtaget på aftenens byrådsmøde i Hjørring Kommune.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland