Hvordan bliver år 2012?

TV2/Nord har kigget i krystalkuglen for de kommende tolv måneder.

I 2012 bliver det dyrt at være nordjyde, hvis man skal tro chefanalytiker ved Spar Nord, Martin Lundholm.

- Vi kan se, at energipriserne kommer til at stige og vi kan se, at almindelige dagligvarer også kommer til at stige. Til gengæld ved vi så også, at lønningerne ikke stiger synderligt, fortæller han.

Det er varer som mælk og pålæg, hvor prisen får et hak opad. Desuden kan mel gå hen og blive dyrere, når verdens samlede befolkning på over syv milliarder mennesker skal brødfødes i det nye år. Dertil kommer, at stigende råvarepriser også vil gøre det til en dyr fornøjelse at tanke bilen eller fylde oliefyret.

- Generelt har vi haft det lidt for godt i Danmark. Så vi ved, at vi skal holde lidt igen med lønningerne. Det gør så, at når måneden er slut, er der ikke så mange penge tilbage i lønningsposen, siger Martin Lundholm.

Han er dog ikke den eneste, som har lagt mærke til nordjydernes sparsommelighed. Også i især brugtvognsbranchen har forbrugernes snusfornuft kunnet mærkes. Alene i 2011 er der blevet solgt knap 55.000 brugte biler i Nordjylland.

- Det har primært været biler til mellem 20.000 og 100.000 kr., fortæller Henrik Johnsen, daglig leder hos Kinnerup Auto Kommission ved Vodskov.

-De lidt dyrere biler, som også er dyre i brændstof og vægtafgift, har været svære at sælge, konstaterer han. Så Henrik Johnsen er overbevist om, at tendensen med forbrugernes kærlighed til billige og brugte biler, vil fortsætte i 2012.

- Jeg har ikke nogen grund til at tro, at det bliver anderledes end i 2011. Jeg tror, at det bliver den samme type biler og det samme antal, vi kommer til at sælge, siger han.

Også når det kommer til salg af sommerhuse, er der en klar tendens. Nordjyderne vil gøre en god handel - gerne med et godt afslag i prisen. For selvom de fleste nordjyder vil have færre penge mellem hænderne i 2012, vil især generationen over 50 år stadig have penge at bruge - eksempelvis på sommerhuse.

- De har stor friværdi i deres bolig, har en fornuftig indkomst og har faktisk råderummet, som de skal benytte sig af, siger Martin Lundholm

Det kan mærkes hos EDC i Hals, hvor ejendomsmægler Doris Staal primært sælger sommerhuse til netop generationen over 50 år. Ofte med afslag i prisen.

- Et typisk afslag ligger på omkring 10 procent, siger hun.

Dog spår hun ikke yderligere afslag i prisen på sommerhuse i 2012.

- Jeg tror, at niveauet har nået bunden nu, siger hun.

Om spådommene for 2012 så vil gå i opfyldelse, kan kun tiden vise. For når alt kommer til alt, er det jo svært at spå - især om fremtiden.  


Seneste nyt

fra Nordjylland