I Churchill-klubbens fodspor

9. april: 72 år efter Danmark blev besat af Tyskland, tager Aalborg Katedralskole interesserede med på rundtur i Churchill-klubbens historie.

Det er mandag eftermiddag i skolegården på Aalborg Katedralskole. Omkring 50 aalborgensere er mødt op for at høre Dorte Christensen fortælle. Hun er lektor ved katedralskolen og skal i dag gøre forsamlingen klogere på Churchill-klubbens gøren og laden i 1940'ernes Aalborg.

- De skal sådan en fornemmelse, at når de kommer tilbage til stederne, så vil de tænke: "Nåh, det var der Churchill-klubben gjorde det og det", siger hun.

At det netop er Aalborg Katedralskole, der står for rundvisningen, er ingen tilfældighed. Det var netop på skolen, at Churchill-klubben blev dannet kort før jul i 1941.

- Hovedparten af dem var drenge, som gik her på skolen. Det var drenge, som kom fra det bedre borgerskab, fortæller Dorte Christensen.

Drengene udøvede hovedsagligt sabotage i form af hærværk, tyveri af våben fra tyske soldater og påsatte brande hos værnemagere. Og om få uger - den 8. maj -er det præcis 70 år siden, at gruppen blev arresteret af det danske politi.

Derfor afholder Katedralskolen i de kommende uger historiske gåture gennem Aalborg, hvor Churchill-gruppens liv i byen bliver kortlagt. Fra klosteret, hvor gruppen gemte våben, til arresten, hvor gruppens medlemmer endte med at sidde fængslet.

Men selvom det er mere end syv årtier siden, at gruppen gjorde livet surt for de tyske tropper i Aalborg, er interessen for gruppen stadig intakt.

- Jeg tror, det er hele temaet med drengestreger og det, at det foregik på den skole og i den by, hvor vi går lige nu. Det er jo en spændende historie, siger Simon Ørberg, der selv er nuværende elev på Katedralskolen.

Den næste historiske gåtur med ledige pladser er fredag den 4. maj.


Seneste nyt

fra Nordjylland