Lærlinge i Tanzania: I starten var vi bekymrede

Seks lærlinge skal prøve deres viden af i fremmede omgivelser. Vi følger dem, når de tager hele vejen til Afrika i praktik.

På mange måder er alt som det plejer, når seks danske lærlinge reparerer traktorer og landbrugsmaskiner i regionen omkring Kilimanjaro-bjerget i Tanzania. De får nemlig olie på fingrene og noget fra hånden, når de skruer i traktorer, der ikke kan starte og mejetærskere, der ikke vil tærske. Men intet er som de er vant til, når kollegaerne taler swahili, reservedelslageret er tre uger væk, og der er rotter i sengen.

Kenneth, Mads, Sebastian, Jacob og to gange Martin får brug for meget af det de har lært om landbrugsmaskiner på Erhvervsskolerne Aars. Udover faglige færdigheder klarer de udfordringerne med humør, tålmodighed, myggespray og masser af gåpåmod. Det er Dansk Metal og fagbevægelsens Ulandssekretariatet, der sammen med Erhvervsskolerne Aars har arrangeret turen til Tanzania.

quote Det at gå fra at være lærling til også at være den person, der skal lære fra sig. Det er med til at vise, hvor højt et niveau vores uddannelser rent faktisk ligger på.

Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metal.

- I starten var vi lidt bekymrede for vores elever, men de har taget rigtig godt imod det. Det stod hurtigt klart, at eleverne ville få den fedeste oplevelse, hvis de kommer ud til nogle virksomheder, hvor de kunne få en del af deres praktikophold, siger Ulf Givskov Bender, der er direktør for Erhvervsskolerne Aars. Skolen er den eneste i Danmark, der uddanner entreprenør- og landbrugsmaskinmekanikere.

De seks lærlinge er alle medlemmer af Dansk Metal og forbundet bakker op om turen for at vise noget om, hvor alsidig en erhvervsuddannelse er.

- Det at have sit fag og sin uddannelse og lige pludselig stå ude i nogle nye omgivelser og faktisk også gå fra at være lærling til også at være den person, der skal lære fra sig. Det er med til at vise, hvor højt et niveau vores uddannelser rent faktisk ligger på, siger Kasper Palm, der er forbundssekretær i Dansk Metal.

Ulandssekretariatet i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har et kontor i Tanzania, som står for de praktiske forberedelser af turen. For sekretariatsleder Mads Bugge Madsen handler turen også om at vise verden som den er.

- Det at få en faglig uddannelse, der giver mange muligheder. Man kan komme ud at rejse, man kan komme ud og hjælpe i verden. Et af de vigtige elementer er at gøre de unge opmærksom på, at verden er stor og problemerne skal løses i fællesskab, fortæller han.

Du kan følge de seks lærlinge i Tanzania i fire programmer. Det første bliver sendt på TV2 Nord Salto onsdag klokken 19:50 ellers kan du følge drengene på tv2nord.dk. 

Her kan du se det første afsnit. 

Seks danske lærlinge skal på et praktikophold helt ud over det sædvanlige. De skal tilbringe Seks uger i Tanzania på en spændende og udfordrende rejse langt væk fra vante rammer. Her skal de prøve kræfter med deres egne evner på udebane og vise hvad de kan.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland