Krise: Identiteten forsvinder, når uniformen ryger

Veteraner skal kæmpe for at få job i det civile.

Veteraner fra forsvaret har ikke altid let ved at tage springet fra en militær til en civil karriere. Mandag var der arrangement på flådestationen i Frederikshavn, hvor veteraner kunne møde interesserede virksomheder. Fordi et job efter karrieren i militæret kan ændre livet for en tidligere soldat.

En af de fremmødte var Michael Leuenhagen, der har været udsendt som soldat fire gange.

- Den største udfordring er, at kunne lægge uniformen af, når man går ind på det civile arbejdsmarked, forklarer Michael Leuenhagen til TV2 Nord.

Den tidligere soldat har været udsendt til Bosnien, Kosovo, Makedonien og Irak. Sidste udsendelse var i 2006 i Irak under Muhammedkrisen. Herefter sagde han stop, tog en civil uddannelse og gav sig til at søge job.

- Jeg var heldig, for jeg var kun ude et halvt års tid, inden jeg kom videre, siger Michael Leuenhagen, der efter seks måneders jobjagt fik arbejde som IT-konsulent ved virksomheden DXC.

En af de virksomheder, der har veteraner fra forsvaret ansat er nordjyske Hydrema. På Hydrema i Støvring har de gennem årerne haft godt 40 veteraner i arbejdsprøvning, og lige nu har de 9 ansatte og en flexjobber med en baggrund i forsvaret ansat i firmaets produktion af udstyr til militæret.

- De er arbejdsomme. De løse de opgaver, de får stillet foran sig og opsøger selv nye opgaver, når de er færdige, og giver en hånd med, der hvor der er behov for det, påpeger Per Tony Frederiksen, servicemanager i Hydremas militære produktion.

Da Michael Leuenhagen fik job, gav det en hel ny identitet. Han slap for hele tiden at blive konfronteret med sin fortid i Irak og spørgsmål om, han havde slået nogen ihjel, og om han led af post traumatisk stressyndrom.

- Arbejdsidentiteten betyder også, at man kan lægge noget på hylden og ikke skal svare på en masse spørgsmål, som ikke er særlig interessante, slutter Michael Leuenhagen.


Seneste nyt

fra Nordjylland