Idrætsforeninger har svært ved at tiltrække unge medlemmer

Idrætsforeninger i Frederikshavn Kommune har svært ved at lokke unge medlemmer til, viser en ny rapport. Floorballklubben Frederikshavn Blackhawks har knækket koden.

Der er masser af børn i Abildgårdhallen i Frederikshavn, da U9-holdet fra floorballklubben Frederikshavn Blackhawks træner. Klubben har i løbet af de seneste tre år øget antallet af ungdomsspillere markant.

- Det er helt fantastisk for os. Vi er nogle stykker, der har lagt en del arbejde i foreningen, og at det så lykkes på denne måde er helt fantastisk, siger Søren Frederiksen, som er cheftræner og ungdomskonsulent i Frederikshavn Blackhawks.

For tre et halvt år siden var der kun tre eller fire ungdomspillere i klubben. Nu er der 140 spillere fra U11-holdet og ned. Det er dog langt fra alle foreninger i Frederikshavn Kommune, der formår at tiltrække de unge, og det undrer ikke Frederikshavn Ungdoms Fællesråd, som er paraplyorganisation for kommunens foreninger.

- Det er meget svært at tiltrække unge i dag, hvis faciliteterne er nedslidte og utidssvarende, siger Henrik Carlsen, formand for Frederikshavn Ungdoms Fællesråd.

quote Vores erfaring siger, at vi ikke bare skal sætte os tilbage i sofaen og vente på, at de kommer ind ad døren.

Søren Frederiksen, floorballtræner

Frederikshavn Kommune har siden kommunesammenlægningen i 2007 beskåret sit idrætsbudget med syv procent, og det har ifølge Henrik Carlsen fået konsekvenser. Kommunens foreninger er ifølge en ny rapport fra Danmarks Idrætsforbund femtedårligst i hele Danmark til at skaffe medlemmer under 18 år.

- Når der bliver skåret på ældreområdet, skoler og på pleje, så er det svært at stå og sige, at man ønsker flere haller og flere penge til frivilligt foreningsarbejde, så jeg forstår de prioriteringer, der har været, men ti år med nedskæringer slider hårdt, siger Henrik Carlsen. 

Frederikshavn Blackhawks har gjort en særlig indsats for at få succes. Klubben har blandt andet sørget for kvalificerede trænere til de unge, og så har man hentet børn på skolerne og fået dem til floorballtræning.

- Vores erfaring siger, at vi ikke bare skal sætte os tilbage i sofaen og vente på, at de kommer ind ad døren, fordi det gør de ikke. Vi har prøvet at lave nogle forskellige tiltag med blandt andet at hente dem fra skole og lave klubaftener for dem, og det er lykkedes, synes jeg, siger Søren Frederiksen.

Frederikshavn Kommune er landets femte dårligste kommune til at tiltrække unge under 18 år til foreningsidrætten. Det viser en rapport offentliggjort i dag fra Danmarks Idræts Forbund.

Seneste nyt

fra Nordjylland