Velkommen til Danmark

Rejsen til Danmark


Før Igor Nodari ankom til Danmark vidst han knap, hvor landet lå.

Igor Nodari havde intet forhold til Danmark, da han tilfældigvis i en italiensk avis i sin hjemby Bassono del Grappa i Norditalien så en jobannonce fra en restaurant i Hadsund i Nordjylland.

Men Igor var rejselysten, så allerede ugen efter ankom han med flyveren i Aalborg med få penge på lommen. Sådan påbegyndte han jobbet som kok i restaurant DaVinci i Hadsund.

Sprogproblemer var der ingen af på restauranten, for personalet talte italiensk sammen. Men det var der ingen, der gjorde i Hadsund, så Igor kom hurtigt til at føle sig udenfor i den lille by.

Camilla Frederiksen og Igor Nodari er stadig gode venner. Sammen har de datteren Claudia.
Camilla Frederiksen og Igor Nodari er stadig gode venner. Sammen har de datteren Claudia.
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

Storbyen Aalborg og landsbyen Dybvad

Senere fik Igor arbejde som kok i restaurant Fellini på Vesteraa i Aalborg. Også her talte personalet italiensk og engelsk sammen, men det blev den ni år ældre nordjyske servitrice Camilla fra Dybvad i Vendsyssel, der for alvor fik ham til føle sig godt tilpas i hans nye hjemland. Camilla og Igor, der talte engelsk sammen, blev hurtigt kærester. De flyttede sammen, og så blev Camilla gravid med datteren Claudia.

Derefter flyttede den lille familie ind hos Camillas far, der har både værksted og bolig i Dybvad i Vendsyssel. Det blev endnu en rejse for Igor - ikke langt i kilometer - men en rejse, der sendte ham på jagt efter en identitet og fremtid. 

Faderfiguren

Dansk svigerfar bliver som en ny far


Det er gennem sin danske kæreste, at Igor finder lykken. Han finder en faderfigur og samtidig spirer en passion for snedkerarbejde i svigerfarens værksted.

Den vide horisont, de langstrakte marker og højt til himlen betog straks Igor, der er vant til mere bjergrige landskaber. Den nye udsigt gav Igor ro i sindet, og han begyndte at fatte interesse for at arbejde i svigerfaderens værksted. Svigerfaren Kurt blev som en mentor for ham, og på nogle måder en erstatning for den far, der aldrig rigtig var der for ham i hans opvækst i Italien.

Rodløs

Igor og hans to søskende, en ældre storebror og en lillesøster, voksede op i forældrenes boghandel. Her knoklede forældreparret med at få butikken til at vokse sig stor, og i mellemtiden måtte børnene passe sig selv, når de da ikke lige blev passet af deres bedstemor. Da forældre bliver skilt, forsvandt faderen ud af billedet, og Igors mor magtede ikke at køre butikken videre alene. Hun magtede heller ikke at passe sine børn, så Igor og hans lillesøster flyttede i fem år ind hos storebroren og hans kæreste:

- Min mor går så tilbage til et gammelt mønster, som var præget af alkoholmisbrug, og vi bliver så ligesom efterladt til os selv, fortæller Igor, der sammen med sin lillesøster de næste fem år måtte bo hos deres lidt ældre storebror og hans kæreste.

Igor føler sig rodløs:

- I fem år mangler jeg så en faderfigur. Og en mor. Og der sker det, at jeg trækker mig mere og mere ind i min egen verden. Jeg skaber min egen verden. Min egen tryghed. Mit eget sted, hvor jeg kan være i det, jeg stoler på. Uden rigtigt at skulle forvente noget af nogen.

I Dybvad finder Igor en slags faderfigur i svigerfar Kurt, men hans forhold til Camilla går i stykker. De forbliver dog venner, og er det den dag i dag, hvor Igor har stiftet ny familie i Brønderslev.

Uddannelse

Sproget er nøglen til god integration


Sprogvanskeligheder er med til at ødelægge forholdet til Camilla. Igor går intensivt i gang med at lære det danske sprog.

En af årsagerne til bruddet mellem Igor og Camilla er de kulturelle forskelle og sprogvanskelighederne. Igor indser, at nøglen til den gode integration er at kunne beherske det danske sprog i skrift og tale. Første skridt er at tage et kørekort til lastbil hos en kørelærer, der kun forstår dansk. Igor består. Men han vil mere, og siger sit kokkejob op og beder jobformidlingen om at sende ham på et fire måneder langt, intensivt sprogkursus. Igor har nemlig en plan om en helt anden faglig fremtid.

Møbelsnedker og identitetskrise

Igor vil være møbelsnedker, og det lykkes ham at komme ind på uddannelsen. Her scorer han det ene 12-tal efter det andet. Ikke blot har han hænderne skruet rigtig på og sans for kvalitetsarbejde, men han har også andre talenter: Evnen til at designe.

Igor er endelig fagligt landet på den rette hylde, og han overtager svigerfaderens værksted i Dybvad og påbegynder sin nye karriere og levevej. Men det er svært at leve af at designe møbler, og et snedkereret køkken, skab eller møbel koster mange penge, så kunderne står ikke ligefrem i kø. Hvad værre er: I sin iver efter at blive integreret i det nordjyske og efter flere års koncentreret uddannelsesforløb oplever Igor pludselig en dag, at han ikke længere ved, hvem han er:

- Lige pludselig står jeg en dag og hører en italiensk sang i radioen… Og der går det op for mig: Jeg er ikke den person mere. Jeg er blevet til en anden, efterhånden som jeg blev mere og mere integreret. Og så rejser sig et spørgsmål og en tvivl om, HVEM jeg var? Jeg vidste det ikke længere!

- Og i den proces, hvor jeg prøvet at finde ud af, hvem jeg egentlig er: Om jeg skal være den italiener, jeg var i Danmark eller om jeg skal være en mellemvej – i den ubalance så tegner og tegner jeg en masse, fortæller Igor, der altid tegner sine skitser i hånden.

Prisbelønnet

Årets upcoming designer


I Nordjylland har Igor ikke bare fundet en familie. Han har fundet sig selv, et arbejde og en passion, som han vinder priser for.

Midt i sin søgen efter at finde sig selv som italiener i det nordjyske, finder Igor også en dag på et design, der siden skal give ham en fornem pris, nemlig Bo Bedres Upcoming Designer Award 2019. Til sin store, men glædelige overraskelse får Igor Nodari prisen for sit design af et bord, hvor to forme, der er forskellige i størrelse, mødes på midten i et næsten usynligt samlingspunkt.

Siden er bordet og andre af Igors designs flittigt brugt af boligstylister, når de skal style til anerkendte boligmagasiner i både ind- og udland. Og da det anerkendte, italienske møbelfirma Poliform en dag beder Igor om at designe en rumdeler for dem, er ringen sluttet:

- Jeg synes, det er fantastisk! Det er første gang, der for alvor sker ting mellem mig og Italien og Danmark indenfor designverdenen, siger en stolt Igor Nodari, der også designer og snedkerer både køkkener og skabe til kunder over hele landet.

Igor skaber også møbler som unika, ligesom han står fat på aldrig at masseproducere sine ting. Aldrig mere end 140 udgaver af samme design, er Igors motto.

Familiesammenføring

Igor Nodari bor i dag i Brønderslev sammen med Anne-Line, som han har fået datteren Vera med. Delebørnene Claudia og Anne-Lines to døtre Johanne og Esther bor der også indimellem, så pladsen kan være lidt trang i det lille rækkehus. Husrum eller ej, det betyder ingenting, for der er masser af hjerterum:

Igor har i dag igen kontakt til sin far og hans kæreste, og så er lillesøsteren i dag bosat i København, hvor hun studerer. Igors storebror og Camilla og hendes nye kæreste er også jævnlige gæster, så Igor har i dag endelig fået sin helt egen italienske familie forenet i det nordjyske. Og her bliver han – den italienske nordjyde.

Denne webdok er skrevet af Zita Hvid og lavet af Anna Bjørn.

Se hele programmet om Igor Nodari. Husk at du altid kan se vores programmer på tv2nord.dk/tv