Ikke plads til elscooter: Charlotte kan ikke komme med nye tog

En handicappet kvinde kan ikke komme med Nordjyske Jernbaners nye tog. Der er ikke plads til hendes elscooter.

Da Charlotte Roland Clasen for nylig skulle med toget fra Hjørring hjem til Vidstrup, kunne hun ikke komme med. Der var ikke plads til hendes elscooter, lød beskeden til den ryghandicappede nordjyde.

- Jeg følte afmagt først og fremmest. Og så også en enorm vrede over, at det ikke kan passe, at fordi du har en funktionsnedsættelse, er der ting du bliver udelukket fra, siger Charlotte Roland Clasen.

Nordjyske Jernbaner, som fra 6. august overtager togdriften i hele Nordjylland, har investeret i nye tog. Nordjyske Jernbaners nye tog er standard tog, der overholder EU-reglerne, hvor der tages ekstra hensyn til handicappede i en kørestol.

Men indretningen betyder, at et køretøj af samme størrelse som Charlottes ikke kan komme ind til siddeområdet – og da hun må ikke holde ved udgangen, er der altså ikke plads til hende.

Charlotte Roland Clasen har et ryghandicap, der gør hende afhængig af elscooteren på længere ture. Hun han ikke holde til at bruge en mindre elscooter eller en manuel kørestol, som Nordjyske Jernbaner ellers har foreslået hende.

Nordjyske Jernbaner er kede af, at brugere af elscootere bliver ramt, men der er ikke meget at stille op.

- Vi har ikke haft mulighed for at vælge en hel masse i forhold til toget. Vi har valgt et standardtog ud fra de midler, vi har haft til rådighed, og det er godkendt efter de EU-krav der ligger indenfor handicap, siger værkstedsleder ved Nordjyske Jernbaner, Hans Gram.

Han kan ikke umiddelbart se en løsning på Charlotte Roland Clasens problem.

- Hvis ikke hendes køretøj kan opfylde det krav, der er for at komme ind på de pladser der er, så kan jeg ikke se muligheden for det, siger han.

Socialdemokratiets nordjyske transportordfører Rasmus Prehn mener, at det er helt galt, at en gruppe mennesker på den måde kan komme i klemme.

- Det der er bekymrende er at der er en handicapgrupe, der kommer i en situation, hvor de ikke længere kan komme med toget. Det er uacceptabelt, siger Rasmus Prehn.

Nordjyske Jernbaner benytter både nye og gamle tog, og derfor vil Charlotte Roland Clasen altså af og til kunne komme med togene. Men det er lidt af et lotteri, om det er et nyt eller et gammelt tog, hun møder på perronen.

Hvis hun ikke vil vente forgæves på - måske - at kunne komme med et tog, har hun mulighed for at benytte sig af NT's Flexture eller Flexhandicap.

Dansk Handicapforbund mener ikke, at det er holdbart, at nogle udelukkes fra at benytte sig af togene. Derfor skal der gøres noget, lyder det.

- Det kunne have været lavet rigtigt for starten. Det er grundarbejdet, der ikke er lavet rigtig. Og det må man så lave om. Og ja, det koster penge, siger Chanette Holst, Formand for NordVest afdelingen af Dansk Handicap Forbund.


Seneste nyt

fra Nordjylland