Iltsvind observeret i Limfjorden: Det er trist at se på

Der er observeret pletter med iltsvind og bundvendinger i Limfjorden. Det er trist at se på, siger miljøgruppe.

Hvidt vand og en hæslig lugt, det er nogle af de tegn på Iltsvind, der mødte Jens Østergaard onsdag, da han var ude på Limfjorden ved Nibe for at sætte åleruser op. 

- Jeg mødte to steder, hvor der var iltsvind og bundvendinger. Det er trist at se på, det er det altså, siger Jens Østergaard, der er med i Fjordgruppen, der kæmper for vandmiljøet i og omkring fjorden. 

quote Jeg mødte to steder, hvor der var iltsvind og bundvendinger. Det er trist at se på, det er det altså.

Jens Østergaard

Iltsvind er, når mængden af ilt i vandet er så lavt, at planter og dyr kan tage skade. Efter kraftig iltsvind kan der opstå bundvendinger, hvor gas bobler op fra bunden, og kan hive en del af bunden med. Derfor hedder det en bund-vending. Bundvendingerne opstår, når lagene i fjordbunden bruger mere ilt, end den kan optage. 

- Det jeg frygter er, at denne iltsvind tager overhånd og store fjordområder dør. Det ser jeg en stor risiko for i år, hvis varmen og det stille vejr fortsætter, siger Jens Østergaard. 

Iltsvind er nemlig meget afhængigt af vejret. Der skal køligere luft og blæst til at vende tilstanden i fjorden. Noget meteorologerne ikke lover lige med det første. 

En kraftig iltsvind kan betyde at livet i fjorden forsvinder, og hvis det hele først dør, så kan det ifølge Jens Østergaard tage op til 5 år før alt i fjorden igen er ved det gamle. 


Seneste nyt

fra Nordjylland