Chef kendte ikke til overfald: Ingen alarmklokker har ringet

At socialpædagog Mette Uth blev overfaldet to gange i et kommunalt bofællesskab i Aalestrup og senere fyret af Vesthimmerlands Kommune kommer bag på Britta Bruun-Schmidt. Hun har været chef for Psykiatri- & Handicap i kommunen siden 2006.

quote - Det er jeg oprigtig ked af at høre, men jeg har ikke kunne reagere på noget, da jeg ikke viste det.

Palle Jensen, Formand for Sundhedsuvalget i Vesthimmerlands Kommune (S)

Både nuværende og tidligere medarbejdere i den kommunale organisation Byen i Byen, som har 7 bofællesskaber i Aalestrup, har til TV2 Nord fortalt om et dårligt psykisk arbejdsmiljø, hvor risikoen for vold og overfald var en del af jobbet.

Men hos ledelsen i Vesthimmerlands Kommune kommer episoderne som en overraskelse.

- Der har ikke været nogen alarmklokker overhovedet, fastslår Psykiatri- & Handicapchef Britta Bruun-Schmidt.

En af dem, som har gjort kommunen opmærksom på forholdene, er socialpædagog Mette Uth. I 2012 blev hun to gange i løbet af en uge overfaldet i Bofællesskabet Busgade 10. To overfald som begge kunne have kostet hende livet.

Da TV2 Nord gør Psykiatri- & Handicapchef Britta Bruun-Schmidt opmærksom på, at der har været både overfald og fyringer tidligere er reaktionen:

- Ja. Det har der nok.

Siden 2016 er 31 medarbejdere fratrådt deres stilling i Byen i Byen af forskellige årsager.

Arbejdstilsynet gav i september i år Byen i Byen 4 straks påbud, efter at to pædagoger var blev overfaldet i Bofællesskabet Under Bøgen. Tilsynet slog fast, at det blandt andet var farligt for de ansatte at gå på arbejde.

Fik arbejdsliv ødelagt

Farligt var det også for Mette Uth i Bofællesskabet Busgade 10 i 2012. Hun fik dengang sit arbejdsliv ødelagt som 38-årig af de to overfald.

- Det er jeg oprigtig ked af at høre, men jeg har ikke kunne reagere på noget, da jeg ikke viste det, siger formanden for sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Palle Jensen (Socialdemokratiet).

Mette Uth måtte dengang selv gå til politiet og melde beboeren, som overfaldt hende, for vold. En handling som Byen i Byens ledelse ikke var enige i.

Kan du forstå, at det er et psykisk hårdt arbejdsmiljø at være i?

- Ja, hvis det står til troende, så kan jeg slet ikke forstå, at det kan ske, siger Palle Jensen.

Det er arbejdsgiverens – i dette tilfælde Vesthimmerlands Kommune -  ansvar, at arbejdet er tilrettelagt fuldt forsvarligt. Det er også arbejdsgiverens ansvar og pligt at melde overfald til politiet. Også i Vesthimmerlands Kommune.

- Jeg kan sige, at hvis en borger eller andre bliver overfaldet, så skal det meldes til politiet. Sådan er det, siger Britta Bruun-Schmidt.

- Så det skulle man have gjort her?

- Det skal man. Hvis en medarbejder bliver overfaldet af en borger, så skal det meldes til politiet, fastslår Psykiatri- & Handicapchef Britta Bruun-Schmidt.

Mette Uth fortæller om episoderne, der kunne koste hende livet på bostedet.

Seneste nyt

fra Nordjylland