Ingen dokumentation for jord til sygehusgrund

Region Nordjylland havde ikke dokumentation for om jorden, der blev brugt på sygehusgrunden i Terndrup, var ren, inden den blev solgt videre.

Region Nordjylland fik aldrig dokumentation for den jord, som blev fyldt på den tidligere sygehusgrund i Terndrup. Dermed er der heller ingen garanti for, at jorden faktisk er ren. Alligevel solgte regionen grunden videre til det samme firma, IF Nedbrydning, som havde leveret den tvivlsomme jord.

Oplysningen kommer bag på flere regionspolitikere.

- Jeg er selvfølgelig noget rystet over at der ingen dokumentation ligger for at grunden nu er ren, for som en af de myndigheder der har ansvaret for miljøet i det her land, så har regionen en helt særlig forpligtelse til at sørge for at de ting man sælger videre også er i orden, siger Per Larsen, medlem af Regionsrådet.

Lene Linneman fra SF siger:

- Det er da rigtig kedeligt at høre, at Regionen sælger en grund, og så har vi ingen garanti for, at den er ren og oprenset, når den går videre. Jeg synes jo, at vi stiller nogle spørgsmål, og vi får også nogle svar, men uanset hvor mange svar vi får, så  bliver TV2 Nord også ved med at komme med nye oplysninger, der gør at vi skal stille endnu flere spørgsmål, så det kan se ud, som om det kan blive en lang sag, siger Lene Linnemann. 

TV2 Nord har fået aktindsigt i sagen om nedrivningen af det tidligere sygehus i Terndrup. Sagsakterne fortæller, at Region Nordjyllands embedsmænd i flere måneder rykkede for dokumentation for den jord, som IF Nedbrydning kørte til Terndrup. De fik den aldrig, men lod alligevel arbejdet fortsætte indtil pengekassen var tom  - officielt, fordi tilliden til IF Nedbrydning var væk.

Alligevel indstillede de samme embedsmænd, at Region Nordjylland skulle indgå et forlig med IF. Reelt betød forliget, at regionen gav IF den tidligere sygehusgrund  for 0 kroner og på den måde slap af med en gæld – og en besværlig grund i Terndrup.

Som TV2 Nord tidligere har fortalt fik politikerne heller ikke at vide, at embedsmændene frigav den garantisum, som IF Nedbrydning stillede, da arbejdet med at fjerne Terndrup Sygehus gik i gang i 2014. 

Status på den meget omtalte grund i Terndrup er i dag, at der altså ikke er sikkerhed for kvaliteten af den jord, som er brugt til opfyldning. Grunden kan desuden heller ikke uden videre anvendes til byggeri, fordi opfyldningen ikke er sket korrekt. Og for at gøre situationen endnu værre er der for nylig konstateret en hidtil uopdaget kviksølvforurening, som den tidligere overlæge Aage Astrup har advaret om på TV2 Nord.

Sagen er blevet en belastning for regionens politikere.

- Det er klart at inden vi træffer beslutninger skal vi have de oplysninger der er relevante og det er da i allerhøjeste grad relevant om grunden er forurenet eller ikke er forurenet. Som en af  dem der har ansvaret i regionen så må jeg sige at den her sag er meget ubehagelig, siger Per Larsen, (Konservative).

Både han og Lene Linnemann fra SF vil på baggrund af TV2 Nords nye oplysninger forlange en redegørelse fra administrationen i Region Nordjylland. 

Se indslaget her: 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland