Asbest på Eternitten: Ingen garanti for erstatning til skolebørn

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) har spurgt sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), om tidligere skoleelever i Aalborg skal have erstatning.

Personer ansat på den gamle eternitfabrik i Aalborg og deres familier får erstatning, hvis de bliver ramt af lungehindekræft, som følge af den asbest, der blev arbejdet med på fabrikken. 

Men de skoleelever, der gik i skole i området dengang, har ikke samme rettigheder. Ikke endnu i hvert fald. 

I et åbent spørgsmål til sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), har Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, spurgt om netop det. 

Spørgsmålet lyder således:

”Agter ministeren at give det førsteprioritet, at der hurtigst muligt foreligger en kortlægning fra regeringen, som annonceret i TV Avisen den 14. marts 2019, så ministeren og resten af regeringen kan tage stilling til, om de synes, at de tidligere skoleelever fra Aalborg, som måtte udvikle lungehindekræft, fordi de i deres skoletid blev udsat for asbest i skolegården, skal have godtgørelse på linje med samlevende til tidligere asbestarbejdere, eller om en sådan ordning bliver for dyr til, at regeringen kan støtte den?”

Til spørgsmålet har ministeren svaret: 

Som jeg tidligere har oplyst, er der behov for at få kortlagt omfanget, før vi begynder at tale om, hvorvidt vi skal udvide godtgørelsesordningen. Jeg har bedt Sundhedsstyrelsen om at vurdere, om det vil være muligt at gennemføre en sådan kortlægning.

Ifølge sundhedsstyrelsen vil en sådan kortlægning koste omkring 2,5 millioner kroner, inden man så kan afgøre, om der skal gives erstatning til de eventuelt kræftramte. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland