Ingen hjælp på vej til svine-producenter

Foto: Torben Lykke Larsen

Regeringen er ikke klar til at give pressede nordjyske svineproducenter samme miljøkrav, som svineproducenter i andre europæiske lande.

Nordjyske svineproducenter har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. I øjeblikket sker det ugentligt, at en svineproducent må lukke, og derfor har landmændene brug for hjælp.

- Vi har en lang række begrænsninger, når det gælder foder og antallet af svin hos den enkelte producent. Vi bør selvfølgelig kunne konkurrere på lige fod med andre lande, siger Agri Nords formand Carl Christian Pedersen.

De nordjyske svineproducenter skal dog ikke umiddelbart regne med hjælp fra Christiansborg.

- Vi har underskrevet et vandrammedirektiv, og dyrkningen af jorden er meget intensiv i Danmark, så vi kan ikke bare indføre samme regler, som i andre europæiske lande, uden at det går ud over miljøet, siger Socialdemokratiets fødevare- og landbrugsordfører, Orla Hav.

Regeringen er klar til at se på, om reglerne kan udformes på en anden måde, uden at gå på kompromis med miljøkravene, men Orla Hav opfordrer også svineproducenterne til selv at gøre noget for at ændre situationen.

- Vi vil gerne i dialog med landbruget om, hvordan miljøindsatsen kan reguleres i fremtiden, men jeg synes også, at der er behov for, at danske svineproducenter og slagterier begynder at fokusere på at finde nogle nye markeder, hvor de kan sælge nogle mere forædlede produkter til en højere pris, siger Orla Hav (Soc.dem.).

Flere nyheder fra TV2 Nord